НОВИНИ

Загиналият в Пирин скиор е карал в необезопасен район

загиналият пирин скиор карал необезопасен район
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 16.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж загина на място в Пирин, след като беше затрупан от лавина, докато карал ски в необезопасен район високо в планината. Инцидентът е станал вчера край хижа "Яворов" на над 2000 метра надморска височина.

62-годишният Лъчезар Жегов от Разлог и негов приятел се качват вчера по обяд да карат ски в Пирин. Въпреки че теренът над хижа "Яворов" е добре познат на двамата скиори, Зарето (загиналият мъж), както е познат на местните, се подхлъзва и повлича след себе си лавина. И загива на място.

Към 13.00 часа получих сигнал от близки на Зарето, че е станал тежък инцидент... Пристигнахме на мястото на инцидента, установихме, че Зарето е починал, за съжаление, и започна транспорта към ниската част на планината, каза Любомир Джолев - директор на ПСС-Разлог.

Въпреки че зимният сезон приключи, голяма част от местните хора от района на Банско и Разлог продължават да карат ски в необезопасените райони високо в планината.

Планината никога не трябва да се подценява. Сега е хубаво, слънчево време, но специално на такива извънпистови спускания трябва да се има предвид склона какъв е и снегът какъв е, казва още Любомир Джолев - директор на ПСС-Разлог.

Независимо от опита и познанията, които имаме в планината, условията в нея остават непредсказуеми. А най-опасно остава през сегашния сезон, заради високите температури и топенето на снеговете, добавят още планинските спасители.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна обрат от Нидерландия на старта на Евро 2022 до 17 години
България допусна обрат от Нидерландия на старта на Евро 2022 до 17 години
Гаел Монфис пропуска "Ролан Гарос"
Гаел Монфис пропуска "Ролан Гарос"