НОВИНИ

Започна изграждането на магистралата "Русе – Велико Търново"

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 03.12.2023 (обновена)
5079
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Започна изграждането на магистрала "Русе – Велико Търново". Началото поставиха със символична първа копка в района на Бяла премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков. Трасето ще е с дължина от близо 133 км. То ще започва от района на Дунав мост при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока "Шипка" и Прохода на Републиката.

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията по първата копка на проекта. Денков увери, че изграждането на този обект ще е от полза на всички, а не само за русенци.

Автомагистралата е разделена условно на 3 участъка, като строителните дейности започнаха от обхода на град Бяла.

За тази част има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалите две части от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Регионалният министър Андрей Цеков заяви, че през пролетта на 2024 г. трябва да започне изграждането на участъка от Русе до Бяла, а цялото трасе трябва да е завършено в рамките на следващите 5 години.

Проектът е от изключително значение за региона, като беше дадена заявка с изграждането на аутобана да се сложи край на дисбаланса между Северна и Южна България. Освен подобряване на транспортната свързаност с това се очаква и значително намаляване на произшествията. Настоящият път между Русе и Велико Търново е в челото на черната класация за най-опасните отсечки в страната, като тази есен дори бяха монтирани разделителни колчета в участъците с най-чести инциденти.

Новото трасе ще е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до аутобана.

Церемонията по първа копка беше съпроводена и от поредния протест срещу замърсяването на въздуха в Русе, след като през последните дни отново зачестиха сигналите за остри и неприятни миризми в крайдунавския град. Премиерът Денков разговаря с протестиращите и ги увери, че МОСВ е наясно със ситуацията и се полагат усилия за разрешаване на този проблем.

Вижте прякото включване на Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лучано Спалети за жребия за Евро 2024: Никога не забравяйте, че ние сме Италия!
Лучано Спалети за жребия за Евро 2024: Никога не забравяйте, че ние сме Италия!
Все още се издирват извършителите на въоръжения грабеж в Благоевград
Все още се издирват извършителите на въоръжения грабеж в Благоевград