НОВИНИ

Започна кандидатстването за помощи по мярката "Запази ме"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
17:41, 30.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

От днес започна кандидатстването за помощи по проекта "Запази ме". Мярката подкрепя запазване заетостта на служителите в предприятия, които са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки. Служителите от допустимите сектори, които са на пълен работен ден, ще получат по 24 лева компенсация за всеки ден от принудителния неплатен отпуск, а тези, които работят почасово - по 3 лева на час.

Служителят заявява желание за помощите пред работодателя, а той подава документите до бюрото на труда. Служителите могат да кандидатстват само по една програма, а работодателите могат да комбинират с другите помощи, като 60/40.

Румяна Кралева - директор на Бюро по труда-Сердика: Интерес има, но по-скоро е проучване. Работодатели масово звънят и задават въпроси - конкретни към мярката. Но заявления все още официално входирани няма.

Как очаквате, повече по електронен път ли да бъдат?

Електронен път, може би и някои предпочитат и по куриер.

От затворен фитнес център в Пловдив ще кандидатстват по тази програма, защото 60/40 е неприложим за техния бизнес. Над 90 процента от персонала на центъра излиза в неплатен отпуск.

Валентин Драгнев - собственик на фитнес: Това е една мярка, която пряко засяга работещите. Ако те са в неплатен отпуск, практически аз не дължа нищо на тях. Но за самите хора това е нещо много хубаво. Така че, слава Богу, че ги има поне и тези 24 лева.

Хората, излезли в принудителен неплатен отпуск, са в очакване на финансовата подкрепа. Като Анелия Енчева, след затваряне на мола, в който работи. Майката на две деца очаква решението на работодателя. Но се притеснява, че сумата ще покрие малка част от разходите в семейството ѝ.

Анелия Енчева - служител в търговски център: Може би ще стигнат да си платим сметките декември месец и да осигурим някакви минимални подаръци. за нищо друго няма да стигне обаче. Нито ще стигне за заеми, нито за нещо повече.

Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им, а резултатите ще бъдат публикувани на страницата на Агенцията по заетостта. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
150 снегорина почистваха столицата при първия сняг
150 снегорина почистваха столицата при първия сняг
Проходът Хаинбоаз е отворен за движение
Проходът Хаинбоаз е отворен за движение