НОВИНИ

Започна международното военно учение „TROJAN FOOTPRINT 2024“

започна международното военно учение bdquotrojan footprint 2024ldquo
bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 29.02.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Международно учение „TROJAN FOOTPRINT 2024“ с участието на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се провежда от февруари до 15 март.

Учението е на териториите на България, Грузия, Гърция, Румъния и Германия (където се намира компонентното командване на Силите за специални операции за учението). На територията на България в учението участват около 100 военнослужещи, военна техника и въоръжение от СКСО и около 50 военнослужещи от САЩ и Румъния.

На специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ днес, 29 февруари се проведе откриваща церемония, на която командирът на 3-а група Специални сили полковник Тодор Даков, приветства българските и чуждестранните участници и пожела успех при изпълнение на задачите.

„TROJAN FOOTPRINT 2024“ е основно учение на Силите за специални операции в Европа“, каза в обръщението си полковник Даков.

По думите му то е фокусирано както върху подобряване на способността на специалните сили да се противопоставят на широк спектър от заплахи, така и върху увеличаване на интеграцията с конвенционалните сили и подобряване оперативната съвместимост на страните от Алианса. „TROJAN FOOTPRINT“ повишава военната готовност и развива дълготрайни взаимоотношения, които насърчават мира и стабилността. „Не на последно място „TROJAN FOOTPRINT“ е възможност за нас да демонстрираме умения и решителност да се борим с всяка заплаха, независимо от къде идва и кога ще се случи“, допълни той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова и Стела Енева са лица на проекта "Доброволци за спорта"
Ивет Горанова и Стела Енева са лица на проекта "Доброволци за спорта"
Валентина Димитрова: Моята мечта е да спечеля повече от един олимпийски медал
Валентина Димитрова: Моята мечта е да спечеля повече от един олимпийски медал