НОВИНИ

Започва реконструкцията на напоителни канали край Ихтиман

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:52, 09.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
започва реконструкцията напоителни канали ихтиман
Слушай новината

Държавната компания "Напоителни системи" започва реконструкция на два основни канала за напояване в Ихтиманско. Първата копка на обекта направи земеделският министър Кирил Вътев. По думите му интересът към напояване от земеделските производители в региона е голям, но предстои да бъде решен и проблема с достъпа до водите.

Край Ихтиман основно се произвеждат картофи. В момента се разработва схема за кандидатства за напояване, както и какви биха били цените и има ли възможност за безплатен достъп до вода.

За първи път "Напоителни системи" е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на подписването на 24 договора за напояване с изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева.

Общата стойност на одобрените проектни предложения по подмярка "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство" от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР 2014-2020 г) е над 112,3 млн. лв. Финансовата помощ, предоставена по проектите, е в размер на 100% , от тях 75% се съфинансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 25% и националния бюджет.

Министър Вътев допълни, че проектите трябва да бъдат завършени през втората половина на 2025 година. Той подчерта, че изпълнението на дейностите е фокусирано основно върху възстановяването на съществуващата линейна инфраструктура и съоръженията към нея.

"Реализирането на проектните предложения се създава на възможност за земеделските производители за увеличаване на поливните площи с минимум 200 000 дка", каза Снежина Динева. Тя допълни, че се предвижда и постигне потенциална икономия на вода минимум с 50%.

До момента в България има три стратегии за хидромелиорация, но нито една не е била изпълнявана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 18 години заедно: Лиса Бонет подаде молба за развод с Джейсън Момоа
След 18 години заедно: Лиса Бонет подаде молба за развод с Джейсън Момоа
България е в готовност да изпрати полицаи да охраняват Олимпийските игри в Париж
България е в готовност да изпрати полицаи да охраняват Олимпийските игри в Париж