НОВИНИ

Защитаващият титлата си Ришар Гаске отпадна на старта на турнира в Оукланд

Французинът ще напусне топ 100 на ранглистата за първи път от 19 години

защитаващият титлата ришар гаске отпадна старта турнира оукланд
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:19, 09.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Французинът Ришар Гаске загуби мача си от първия кръг на тенис турнира в Оукланд, Нова Зеландия с награден фонд от 661 585 щатски долара.

37-годишният Гаске, който спечели титлата през 2023 година, отстъпи с 3:6, 4:6 на 19-годишния си сънародник Артур Фис.

Поражението ще извади Гаске от топ 100 на световната ранглиста. В момента той е 76-и, но от новата седмица ще бъде в най-добрия случай номер 131. За последно Гаске бе извън първите сто в света през април 2005 година, като серията му от 956 последователни седмици сред най-добрите играчи бе най-дългата активна серия.

От понеделник новата най-дълга активна серия ще бъде за Новак Джокович от 947 седмици, а втората най-дълга - на Григор Димитров от 594 седмици.

Срещу Фис Гаске направи само четири непредизвикани грешки в целия мач, но нямаше отговор за мощните удари на тийнейджъра от дъното на корта. Фис направи 9 аса в срещата и пласира 23 печеливши удара, като направи по един пробив и в двата сета и не загуби нито веднъж подаването си.

Във втория кръг младият французин ще срещне португалеца Нуно Боржеш.

Напред в надпреварата в Нова Зеландия продължава и поставеният под номер 7 Себастиан Офнер. Австриецът победи с 6:4, 6:2 канадеца Денис Шаповалов, за когото това бе първи мач от достигането му до осминафиналите на Уимбълдън през лятото.

Офнер пласира пет аса в срещата и бе допълнително улеснен от проблемите на Шаповалов на сервис, който направи цели 11 двойни грешки.

Във втория кръг Офнер ще срещне Роберто Карбайес Баена, който в изцяло испански сблъсък отстрани двукратния шампион Роберто Баутиста Агут след 6:4, 6:3.

Баутиста Агут допусна изоставане от 1:5 в първия гейм и макар да подобри играта си след това, което му позволи дори да поведе с 2:0 във втория сет, в представянето му настъпи нов спад в края на мача, който позволи на Карбайес Баена да спечели шест от последните седем гейма.

В последната среща за деня австралиецът Макс Парсел победи представителя на домакините от Нова Зеландия Киранпал Пану с 6:4, 6:4.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студено остава времето в почти цялата страна
Студено остава времето в почти цялата страна
Незатегнати болтове вероятно са причинили инцидента с "Боинг 737 Макс"
Незатегнати болтове вероятно са причинили инцидента с "Боинг 737 Макс"