НОВИНИ

Защо касираха изборите в созополското село Зидарово?

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 08.11.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Бургас
Слушай новината

Вчера Административният съд в Бургас отмени избора за кмет на созополското село Зидарово. Това означава касиране на вота и провеждане на нови избори в населеното място съгласно Изборния кодекс.

Победител след първия тур е Христо Бърдуков от "БСП за България", а опонентът му Стойчо Петков от ГЕРБ получи 10 гласа по-малко. Петков обжалва резултата и това доведе до повторно преброяване на бюлетините в съда.

Бургаският Административен съд посочва, че жалбоподателят е оспорил протоколите от секционните комисии. При ръчното преброяване на бюлетините в съда действително са установени несъответствия. Членове от секция 13, например, са подписали протоколите с т.нар. особено мнение, но не са изложили мотивите си, обясни пред БНТ Вирджиния Хайк, председател на ОИК-Созопол.

"Законът изисква мотивите към това особено мнение да бъдат посочени в отделен лист, който се прилага към протокола. Това обаче не е сторено. По смисъла на закона "особено" мнение означава несъгласие с резултатите а по мое лично мнение членовете на СИК за вложили някакъв друг смисъл в това понятие в този термин", каза Хайк.

Тя разказа, че в протокола на една от секциите е имало множество поправки. Това не е необичайно, тъй като СИК на местата, където има избори за кмет на кметство, се провеждат общо три избора и при броенето се допускат грешки.

"Например в протокола едната секция беше отразен общият брой гласували в графата за брой гласували на кмет на кметство. В едната секция единият кандидат има 15 гласа повече, в другата секция другият кандидат има 25 гласа повече - това е 10 гласа разлика. Съдът е установил, че от общия брой оспорени бюлетини броят на онези, които са недействителни и които преди това СИК е отчела като действителни, не променя изборния резултат и не променя разликата между кандидатите".

Чувалът с бюлетините от едната секция обаче е бил запечатан с лента, върху която не фигурират нито подписите на членовете на СИК, нито печат на СИК, а единствено печат на община Созопол. Това също е нарушение и съдът го е отчел като такова. Има данни и за случай, при който избирател се е явил с дефектна лична карта и СИК го е допуснала до гласуване.

БНТ разговаря с избрания за кмет Христо Бърдуков и той заяви, че ще обжалва решението за касиране на изборите пред Върховния административен съд.

Вижте повече в прякото включване на Елеана Цанова.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали масово нападат с камъни и яйца градските автобуси в Благоевград
Вандали масово нападат с камъни и яйца градските автобуси в Благоевград
Украинската армия е отблъснала над 30 руски атаки на фронтовата линия
Украинската армия е отблъснала над 30 руски атаки на фронтовата линия