НОВИНИ

Защо националният отбор на Германия закри устите си преди мача с Япония на Мондиала?

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 26.11.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
националният отбор германия закри устите мача япония мондиала
Слушай новината

Преди да започне първия си мач на Световното първенство в Катар, националният отбор на Германия направи символичен протест срещу ФИФА. Причината - забраната капитаните на отборите да носят лента с надписа OneLove и цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ-общността.

В Катар хомосексуалността е забранена, тъй като Конституцията на емирството се основава на законите на Шериата. Организаторите на спортното събитие обявиха, че абсолютно всички са добре дошли в Катар, стига да спазват законите в страната и да уважават местната култура.

Световното първенство по футбол в Катар и законите на Шериата

7 европейски държави - Англия, Уелс, Белгия, Дания, Германия, Швейцария и Нидерландия обявиха преди началото на първенството, че капитаните им ще носят лентите въпреки забраната. Това накара ФИФА да предупреди всички отбори, че нарушителите автоматично ще бъдат глобявани с жълт картон.

След това предупреждение някои от държавите се отказаха от намеренията си - капитаните на Англия и Уелс излязоха с одобрената от ФИФА лента, на която пише "Не на дискриминацията". Бундестимът обаче не се примири напълно - преди мача с Япония футболистите покриха устите си, а след това се наложи помощник-съдия да провери лентата на вратаря и капитан на отбора Мануел Нойер, който нарочно я беше покрил с ръкава си.

Оказа се, че Нойер не носи лентата с дъгата, а посланието ѝ е било в подкрепа на разнообразието и взаимното уважение между различните общности.

"Това не беше политическо изявление - човешките права не подлежат на дискусия. Те трябва да се приемат за даденост, но това все още не е така. Да ни забраните лентата е все едно да ни отнемете гласа", написаха в Туитър от националния отбор на Германия.

"Амнести Интернешънъл" също разкритикуваха ФИФА - според тях футболната федерация не зачита собствените си ценности и отговорности. Темата предизвика разпалени дискусии - много хора подкрепят действията на германците, други обаче са на мнение, че правилата в чужда държава трябва да се спазват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 отново вкара над 100 точки въпреки отсъствието на националките
Монтана 2003 отново вкара над 100 точки въпреки отсъствието на националките
Златомир Загорчич: Опитахме да сме по-хитри от Лудогорец и да ги излъжем
Златомир Загорчич: Опитахме да сме по-хитри от Лудогорец и да ги излъжем