Заснемат със самолет част от България за обновяване на ортофотокартата

от БНТ
14:06, 11.06.2021
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
заснемат самолет част българия обновяване ортофотокартата
Снимка: Архив
Слушай новината

Министерство на земеделието, храните и горите ще стартира предвиденото за 2021 г. самолетно заснемане на част от територията на страната за обновяване на цифровата ортофотокарта, при благоприятни климатични условия. Заснемането ще обхване около една трета от страната и е междината част от изпълнението на тригодишния проект за изготвяне на цифровата ортофотокарта.

Съгласно изготвен от изпълнителя график, заснемането за 2021 г. ще обхване изцяло или частично областите Кюстендил, София област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас.

То ще се извърши с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

В резултат на разчитането на новата цифровата ортофотокарта, на сателитни изображения от Държавен фонд "Земеделие", както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве „Площи, допустими за подпомагане” и „Физически блокове“ за кампания 2021 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Байдън и Меркел ще се срещнат в Белия дом на 15 юли
Байдън и Меркел ще се срещнат в Белия дом на 15 юли
Преди Италия - Турция: Мнението на действащите лица
Преди Италия - Турция: Мнението на действащите лица