НОВИНИ

Завърши мисията на НАТО по охрана на въздушното ни пространство съвместно с Нидерландия

завърши мисията нато охрана въздушното пространство съвместно нидерландия
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 01.06.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Съвместната мисия по усилена охрана на въздушното пространство, изпълнявана в продължение на два месеца от Военновъздушните сили на Република България и Кралските военновъздушни сили на Нидерландия с пето поколение изтребители Ф-35 завърши успешно днес, 1 юни.

Това беше нашата първа съвместна мисия с нидерландски Ф-35 за усилен Air Policing в българското въздушно пространство, заяви командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев.

„За нас беше удоволствие да бъдем домакини и да работим съвместно с такова високо ефективно и лесно за поддръжка военно формирование. Подготвихме пътя за бъдещи пребазирания на Ф-35 в България и се надявам, че това ще бъде началото на едно по-тясно приятелство и сътрудничество. Благодаря на нашите нидерландски колеги за техните усилия, професионализъм и разбиране“, добави още бригаден генерал Русев.

Изключително сме благодарни на българското Министерство на отбраната и особено на личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ за сътрудничеството и отличното домакинство по време на пребазирането на нашите Ф-35“, каза майор Винкен, командир на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

„Благодарение на съвместната ни работа, успяхме да изпълним всичките си задачи по безопасен и ефективен начин. Заедно с българските изтребители МиГ-29 Fulcrum, ние изпълнявахме мисиите по Air Policing на Източния фланг на НАТО, гарантирайки суверенитета на съюзническото въздушно пространство”, заяви още майор Винкен.

„Освен охрана на въздушното пространство, нашите Ф-35 изпълняваха и дейности по бдителност над България и показаха готовността си за опазване на целостта на обозначеното въздушно пространство. Изпълнявахме тренировъчни мисии, съвместно с българските МиГ-29 и други съюзнически сили, пребазирани в Черноморския регион, демонстрирайки оперативна съвместимост и съгласуваност между съюзниците”, добави командирът на формированието от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия.

Мисията на НАТО по Air Policing се осъществява под контрола и ръководството на Съюзното военновъздушно командване в Рамщайн, Германия. Обединеният център за въздушни операции на НАТО в Торехон осигурява контрола на непрекъснатата денонощна мисия. Организацията на Северноатлантическия договор решително продължава да осигурява изпълнението на задачи в мирно време, гарантиращи опазването на въздушното пространство на всяка една от страните-членки на Алианса.

В периода април-май два изтребителя Ф-35 и до 120 военнослужещи от Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия участваха в мисия по колективна отбрана и опазване сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса над България. От началото на мисията Кралските военновъздушни сили на Нидерландия изпълняваха тази задача съвместно с българските си колеги от Трета авиационна база „Граф Игнатиево”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строежът на АМ "Струма" през Кресна ще започне само след консенсус, заяви премиерът Петков
Строежът на АМ "Струма" през Кресна ще започне само след консенсус, заяви премиерът Петков
Борислав Михайлов: Вярвам, че момчетата ще се представят добре
Борислав Михайлов: Вярвам, че момчетата ще се представят добре