Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Здравко Димитров: Община Пловдив не може да издържи финансово да довърши двата стадиона

от Борил Гочев
13:11, 06.02.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
кметът пловдив здравко димитров подава оставка
Слушай новината

Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че общината не разполага с необходимите средства, за да завърши строежа на стадионите на Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив.

По време на пресконференцията си Димитров разкри още, че на срещата му с феновете на двата клуба по-късно днес ще търсят начин да се намерят допълнителни средства за довършването на стадион "Христо Ботев" и стадион "Локомотив".

"Още от началото беше ясно, че тези пари, които бяха отпуснати от държавата в размер на 37 милиона, няма да стигнат за цялостното завършване на двете съоръжения. Тези средства бяха дадени за добро и за едните, и за другите. Със сигурност, стадионите трябва да се довършат, но общината не може да издържи финансово да го направи в момента. В края на миналата седмица колегите ме изненадаха, че получаваме финансова глоба в размер на 17 милиона лева за неправилно проведена обществена поръчка за пречиствателна станция по времето на предишния кмет Иван Тотев. Ще платим тази глоба, но това означава, че стадионите с тези пари няма как да се построят. Трябва да се завършат, но по този начин ще потопим общината. Ще имам среща с феновете и заедно ще търсим пари за довършването на стадионите, но общината няма да издържи финансово. В града има и други проекти, не са само стадионите. Искам обаче да има пълна прозрачност за тях. Имам днес среща с феновете и на двата отбора, ще им обясним ситуацията, надявам се да разберат. Ще търсим начини за финансиране", сподели кметът на Пловдив.

Здравко Димитров заяви още, че от Министерството на младежта на спорта вече са отказали да отпуснат допълнителни средства за стадионите в Пловдив.

"За нас най-добре е стадионите да бъдат финансирани от държавата. Предишното служебно правителство вече ни отказа допълнителни средства, но сега ще се обърнем и към новото правителство. Искам и двата стадиона да бъдат завършени", сподели Димитров.

Градоначалникът на Пловдив коментира и предложението за отпускане на допълнително 22.5 милиона за доизграждане на стадион "Христо Ботев".

"За да се довърши стадион "Христо Ботев" с лиценз за мачове от Първа лига трябват още 6 милиона за покриване на първи етап от проекта. Нека феновете на Ботев да дойдат на сесията на общинския съвет, нямам нищо против, но предлагам да търсим заедно пари. При тази ситуация е абсурд да се отделят такива средства. Имах среща със собственика на клуба, на която обсъдихме възможността той да финансира довършването на стадиона и после да се предостави на клуба", завърши Здравко Димитров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Триумф за Хари Стайлс и Бионсе на наградите "Грами"
Триумф за Хари Стайлс и Бионсе на наградите "Грами"
Христиан Пендиков беше изписан от ВМА, по-късно се срещна с президента Радев
Христиан Пендиков беше изписан от ВМА, по-късно се срещна с президента Радев