Здравният министър разписа нов график за ваксиниране в страната

от БНТ
13:05, 17.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
започна ваксинирането благоевград
Слушай новината

Общопрактикуващите лекари ще получават ваксини срещу COVID-19 от логистични пунктове. От понеделник до четвъртък личните лекари ще имунизират предимно граждани над 60 години, това разпореди в първата си заповед служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

До утре, 18 май, регионалните здравни инспекции в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места.

Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, общопрактикуващите лекари и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 години.

В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записване.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министърът на здравеопазването с призив българите да се ваксинират
Министърът на здравеопазването с призив българите да се ваксинират
Важна промяна в програмата на последния кръг в Ла Лига
Важна промяна в програмата на последния кръг в Ла Лига