НОВИНИ

Зеленият ковид сертификат на ЕС се удължава с още една година

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:07, 14.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Зелените ковид сертификати ще важат още една година. Европейският съюз удължи действието им до края на юни 2023 г. Сертификатите имаха за цел да улеснят свободното движение на хора по време на пандемията.

Те съдържат информация за това дали някой е ваксиниран, преболедувал е ковид или има актуален отрицателен текст.

Удължаването на действието на ковид сертификата ще позволи на хората да го използват и след 30 юни тази година, когато беше крайният му срок. Над 1,8 милиарда са издадените до сега сертификати в ЕС.

"Нека бъда много ясен - удължаването на действието не означава, че държавите членки са длъжни да проверяват сертификатите при пътуване. Днес ограниченията в повечето държави са премахнати почти изцяло, включително изискването за представяне на ковид сертификат. Това е развитие, което приветстваме с оглед на настоящата епидемиологична ситуация и насърчаваме държавите да продължават по този начин", каза Кристиян Виганд - говорител на ЕК.

С удължаването на срока на действие на сертификата Еврокомисията се презастрахова в случай, че в бъдеще се стигне да увеличаване на броя на заболелите или до нова вълна.

"За две години пандемия видяхме, че ситуацията може да се промени много бързо и затова едно е ясно - че трябва да можем да реагираме бързо, ако това е необходимо. Идеята на сертификата беше и продължава да бъде осигуряването на свободно движение", каза Виганд.

Дигиталните ковид сертификати се използват във всички страни от ЕС - QR-кодовете им съдържат информация за направените ваксинации или актуални тестове, а също за възстановяване след Ковид.

Ковид сертификатът се използва и извън ЕС. 67 държави от целия свят са свързани със системата, а в бъдеще се очаква да се присъединят и нови страни. Действието му може да бъде прекратено и по-рано от края на юни догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия си осигури място на футболния Мондиал 2022
Австралия си осигури място на футболния Мондиал 2022
246 са новите случаи на коронавирус - 8 са жертвите за ден
246 са новите случаи на коронавирус - 8 са жертвите за ден