НОВИНИ

Зеленски внесе законопроект 8 май да се обяви за Ден на победата над нацизма във Втората световна война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 08.05.2023
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски внесе в парламента законопроект, с който 8 май се обявява за Ден на възпоменание и победа над нацизма във Втората световна война.

Текстът предвижда 9 май, отбелязван в Русия като Ден на победата, вече да бъде честван в Украйна като Ден на Европа.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще посети утре Украйна за разговори с президента Зеленски по всички измерения на отношенията между Блока и Киев, съобщи говорител на Брюксел.

В навечерието на 9 май Володимир Зеленски заяви, че старото зло се е завърнало, този път водено от "съвременна Русия", която преследва същата цел като нацистите - "поробване и унищожение".

Те няма да успеят, увери украинският лидер в специално обръщение от хълмовете край Киев. Той подчерта, че Украйна никога няма да забрави приноса на своя народ за победата над нацизма и няма да позволи на никого да заличи ролята на украинците в тази победа.

"Именно на 8 май светът почита паметта на всички, загубили живота си в тази война. Това е чиста история, без идеологически влияния. И това е историята на нашия народ, нашите съюзници, на целия свободен свят. Днес ние го връщаме на нашата държава. Днес внасям във Върховната рада на Украйна проект на закон, в който се предлага 8 май да бъде обявен за Ден на възпоменание и победа над нацизма във Втората световна война", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Председателят на Еврокомисията отива утре в Киев за пети път от началото на войната. Брюксел подчерта непоколебимата си подкрепа за украинската кауза и предложи 11-и пакет санкции срещу Москва. Подробности за визитата на фон дер Лайен не се съобщават от съображения за сигурност.

Петима цивилни в жилищна сграда в Киев са били ранени от отломки на руски дрон, свален при поредни въздушни удари, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

"Тази визита ще се състои в Деня на Европа. Във връзка с това горещо приветстваме съобщението на президента Зеленски, че 9 май оттук нататък ще се чества като Ден на Европа и в Украйна", допълни Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Безусловната капитулация на нацистка Германия влиза в сила в 23 часа и една минута на 8 май 1945 година, когато в Москва вече е 9-и, отбелязва Ройтерс.

"Убедени сме, че за мнозина в Украйна 9 май е свещен ден. Има ветерани, които са участвали във Великата отечествена война и техните близки, за които този ден е и ще остане свещен", каза още Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Междувременно Киев съобщи, че Русия ефективно е прекратила действието на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, като отказва да регистрира пристигащите кораби и да провежда инспекции.

Според украинската страна 90 морски съда, включително 62 за товарене, чакат в турски териториални води одобрение за влизане в три украински пристанища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК ЦСКА започна в ограничен състав подготовка за първия мач срещу Балкан
БК ЦСКА започна в ограничен състав подготовка за първия мач срещу Балкан
И еврокомисарят по разширяването на ЕС осъди отказа на Скопие да допусне в РСМ Андрей Ковачев
И еврокомисарят по разширяването на ЕС осъди отказа на Скопие да допусне в РСМ Андрей Ковачев