НОВИНИ

Женската тенис асоциация е готова да спре взаимоотношенията си с Китай

ден тенис финал мъже карен хачанов кареньо буста
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:56, 19.11.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Женската тенис асоциация Стив Саймън обяви, че организацията е готова да прекрати всякакви взаимоотношения с Китай, докато местната звезда Шуай Пън остава в неизвестност, а нейните обвинения в сексуално посегателство срещу висш държавен лидер не бъдат разследвани.

В началото на месеца бившата номер 1 в света на двойки и шампионка от Ролан Гарос и Уимбълдън обвини с публикация в социалните мрежи бившия вицепремиер на Китай Джан Гаоли, че я е принудил да правят секс. Скоро след това публикацията на Пън бе цензурирана, а 35-годишната тенисистка е в неизвестност вече две седмици. Впоследствие китайската държавна телевизия публикува скрийншот на писмо от Пън към Саймън, в което тя заявява, че е излъгала за обвиненията и че е в безопасност у дома си, но бързо се появиха подозрения, че писмото е фалшифицирано.

"Това беше нагласено изказване. Дали са я принудили да го напише или някой друг го е написал вместо нея, не знам. Но на този етап то няма никаква стойност и ние няма да се успокоим, докато не получим възможност да разговаряме с нея", обясни Саймън.

Той допълни, че е готов да изтегли женския Тур от един от най-големите си пазари заради случая с Пън, въпреки че това ще коства на WTA стотици милиони долари загуба.

"Определено сме готови да изтеглим бизнеса и да се посрещнем всички последствия. Защото със сигурност този случай е по-голям от бизнеса. Жените трябва да бъдат уважавани, а не цензурирани", заяви Саймън.

Притеснението си за Пън изразиха редица тенис звезди, включително Серина Уилямс, Новак Джокович и Наоми Осака, а Саймън настоява за доказателство, че Пън не е под заплаха.

"Опитах се на няколко пъти да се свържа с нея чрез различни форми на комуникация, но безуспешно“, обясни президентът на WTA.

На 2 ноември Китайската тенисистка Шуай Пън обвини бившият вицепремиер на Китай Джан Гаоли в сексуално посегателство с пост в социалните мрежи, който бързо бе цензуриран от властите в страната. В дълга публикация в Уейбо, китайският еквивалент на Туитър, 35-годишната Пън обвини Гаоли, че я е принудил да прави секс с него. В писмото си Пън разкрива, че е имала 10-годишна връзка с Гаоли, който е на 75 години.

"Защо трябваше да ме заведеш насила в дома си и да ме принудиш да правя секс с теб? Да, нямам никакви доказателства, защото беше невъзможно да направя такива. Не мога да опиша колко отвратена бях и колко пъти се питах дали все още съм човек", се казва в поста на Пън.

Джан Гаоли бе водеща фигура в Китайската комунистическа партия и вицепремиер на страната в периода 2012-17, но през 2018 се оттегли от политиката.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали изпочупиха за трети път барбекютата в пловдивския парк "Лаута"
Вандали изпочупиха за трети път барбекютата в пловдивския парк "Лаута"
Как се представиха Радев и Герджиков на дебата - оценката на социолозите
Как се представиха Радев и Герджиков на дебата - оценката на социолозите