НОВИНИ

Жители на пловдивско село срещу местен ВЕЦ заради път в коритото на река

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 07.04.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на пловдивското село Кадиево твърдят, че компрометирана стена на местния мини ВЕЦ прави пътят между двете части на селото неизползваем.

Трасето често се завирява и събира около 50 - 60 см вода, а при топенето на снеговете, може да се стигне до заливане на близките къщи, твърдят хора от селото.

Оказва се обаче, че пътят не е в регулация и всъщност представлява част от коритото на реката.

"Това, което местните жители наричат път, не е път, а е коритото на река. Преди много време е създаден такъв участък, свързващ двете части на селото. Той не е законен и не трябва да се преминава по него, но все пак ние, за да го запазим, сме изградили канализация. За да стане път обаче, трябва да мине през процедурите в закона", казва управителят на мини ВЕЦ-а Васил Тасев.

"За мен е път, защото той свързва двете половини на селото. Оттук минават около 100 коли на ден и майки с колички, деца с велосипеди. По кадастър обаче не е път и не е регулирано, затова съм подала съм документи за узаконяването му", твърди кметът на селото Лиляна Петрова.

Подробности вижте в прякото включване на Златин Бояджиев.

Според местни жители, освен че нерегулираният път се наводнява заради мини ВЕЦ-а, дейността му замърсява и вододайната зона на селото. Затова настояват за обособяване на нова вододайна зона и почистване на водното огледало на съоръжението.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландски изтребители ще изпълнят опознавателни полети с F-35 над България
Нидерландски изтребители ще изпълнят опознавателни полети с F-35 над България
Доброволци от Шабла помагат на украински бежанци
Доброволци от Шабла помагат на украински бежанци