САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Знаете ли къде валят дъждове от диаманти?

от БНТ
14:10, 30.06.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Животът
знаете валят дъждове диаманти
Снимка: NASA

Учените отдавна подозират, че на Уран и Нептун може да вали дъжд от истински диаманти. Сега това предположение получи още едно потвърждение - доказателства за това са получени експериментално, съобщи Би Би Си.

И двете планети принадлежат към така наречените ледени гиганти, въпреки че всъщност веществото, от което са съставени, е в течно-газообразно състояние, а температурата му достига няколко хиляди градуса.

Атмосферата както на Уран, така и на Нептун се състои главно от хелий и водород, но по-тежките елементи и вещества, включително метан, също са налице. Според хипотезата, на дълбочина около 7 000 км, температурата и налягането достигат такава стойност, че метанът трябва да се разложи на съставните му елементи: въглерод и водород.

В резултат на това по-лекият водород се издига в атмосферата, а въглеродът под въздействието на околната среда се превръща в диамантени кристали и бавно се спуска по-близо до скално-леденото ядро.

За да потвърдят тази теория, изследователи от американската национална лаборатория SLAC към Станфордския университет решили да пресъздадат условия на Земята, близки до тези, открити в дълбините на Уран.

Учени от SLAC успели да направят това откритие с помощта на уникално лабораторно оборудване и вместо метан (CH4) те използвали стирол (C8H8) - неговите физични свойства приличат повече на веществото, в което метанът се превръща при такова огромно налягане и температура.

Теорията за появата на диаманти на ледените гиганти е изложена преди няколко десетилетия - и оттогава многократно се потвърждава както от изчисления, така и експериментално.

Учените знаят сравнително малко за Уран и Нептун - най-отдалечените планети на нашата Слънчева система. И двете са толкова далеч от Земята, че само космическата сонда "Вояджър 2" успя да ги достигне - но тя просто прелетя покрай тях, тъй като нямаше за задача да ги изучава отблизо.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гилотина чака Джеф Безос пред дома му във Вашингтон
Гилотина чака Джеф Безос пред дома му във Вашингтон
Делото за убийството на Джордж Флойд ще се гледа през 2021
Делото за убийството на Джордж Флойд ще се гледа през 2021