НОВИНИ

1 златен и 3 бронзови медала спечелиха наши момчета на олимпиада в Япония

Четири медала, един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-ата Международна олимпиада по информатика, състояла се в Япония. В надпреварата през тази година участваха 339 състезатели от 87 страни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

bnt avatar logo
от БТА
13:19, 07.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Александър Кръстев от 11-и клас на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна е завоювал златен медал, а Виктор Терзиев от 12-и клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от осми клас на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, и Радослав Димитров от 11-и клас на Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив, са спечелили бронзови медали.

Ръководители на отбора са главен асистент Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Антон Шиков - преподавател в школата по информатика "Шикови" в Ямбол.

;

Инициативата за организирането на Международната олимпиада по информатика е българска. През 1989 г., по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се организира първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се е състояло в Правец - от 16 до 19 май, а първият председател на олимпиадата е проф. Петър Кендеров.

До 2017 г. българските ученици са спечелили общо 100 медала - 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.

Отборът ни се завръща с полет на австрийските авиолинии на 8 септември, събота, в 23.00 часа на терминал 2 на Летище "София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат временни лични карти за обвиняеми и подсъдими
Въвеждат временни лични карти за обвиняеми и подсъдими
Въздушни удари поразиха селски райони в сирийската провинция Идлиб
Въздушни удари поразиха селски райони в сирийската провинция Идлиб