НОВИНИ

Повече от 100 русенски семейства могат да останат на улицата

Повече от 100 семейства, които живеят в жилищните сгради, собственост на фалиралия завод „Захар био" в Русе, може да останат на улицата. Четири от жилищата вече са обявени за продажба на сайта на Националната приходна агенция. Въпреки че от години живеят в тях под наем хората са притеснени, че няма да могат да си ги купят, защото продажната им цена е твърде висока за техните доходи.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
16:30, 06.11.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Завод „Захар био" в Русе от месеци е в процедура на несъстоятелност. Натрупаните задължения вече са към 18 милиона лева. И кредиторите му, между които и Националната агенция по приходите, търсят начин да възстановят поне част от загубите си. Четирите жилища са обявени на търг с тайно наддаване и живеещите в тях са притеснени, че някой друг може да ги купи.

Маргита Борисова: Нашето жилище е оценено на 28 хиляди без 400 лева. Като нашето жилище е на 112 години. Оценките не са реални за тези жилища. Отделно, ако някой дойде и го купи, до един месец ще ни изгонят. Аз съм с дете с увреждане, безработна съм, мъжът ми е на минимална работна заплата.

Хората са притеснени и че за двете седмици, които имат, не могат да съберат толкова големи суми.

Светлозар Димитров: И банката не иска да отпуска кредити за тези жилища, защото били гредореди.

Такава ще е съдбата и на останалите 96 семейства в квартала. Затова ще търсят съдействието на новия кмет и са готови на граждански протести.

Ивелина Иванова: Дали да дадат общински парцел, да заменят по някакъв начин. Ние де факто сме на улицата.

Синдикът Георги Чолаков обясни за БНТ, че оценката на жилищата е направена от експерти на агенцията по приходите. След като приключи процедурата по несъстоятелност той ще предложи на кредиторите първо наемателите да ги купят, но решението за това, както и за цената, ще се вземе от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес от руски граждани към имоти в Благоевград
Засилен интерес от руски граждани към имоти в Благоевград
Демонстранти блокираха националната телевизия в Белград, за да не влезе Вучич
Демонстранти блокираха националната телевизия в Белград, за да не влезе Вучич