НОВИНИ

Младен Маринов: Водачите на тротинетки - задължително с каска и книжка

Министерството на вътрешните работи е готово с нов проект на нормативен акт, който да регламентира предвижването с електрически тротинетки по улиците у нас.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:06, 20.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Водачите на електрически тротинетки трябва да имат задължително книжка, каска и светлоотразителни елементи по дрехите си. Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов от парламентарната трибуна в петък. По думите му, новите правила за движение ще влязат в сила с приемането на регламента. В момента тече неговото обществено обсъждане.

За нарушителите на новите правила ще бъдат прилагани досега съществуващите санкции в Закона за движение по пътищата, а именно глоба от 20 до 150 лева.

Водачите на електрически тротинетки също така ще са длъжни да карат само във велоалеи или в най-дясната част на пътя ако няма такива. Освен това ще е забранено те да карат по пътища с ограничение на скоростта над 50 км/ч. Максималната скорост за движение на тротинетките ще бъде 25 км/ч. По-големите видове тротинетки ще подлежат и на регистрация.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: По отношение на това да не прилагаме в момента действащия закон за движение по пътищата, аз бих задал въпроса - предвижването е вид нарушение, но ако в резултат на това настъпи ПТП, с пострадали и недай си боже по-тежко, тогава какво правим. Така че в момента наистина сме в една ситуация, в която настъпва бъдещето, за съжаление винаги по-бавно реагира законодателството, но аз се надявам това да стане в кратки срокове, така че всички които имат досег с този проблем, да се чувстват от страната на закона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на жителите на Черноморец срещу продажбата на военен имот
Пореден протест на жителите на Черноморец срещу продажбата на военен имот
Съдът публикува мотивите за предсрочното освобождаване на Полфрийман
Съдът публикува мотивите за предсрочното освобождаване на Полфрийман