Започна евтаназията на близо 4000 прасета заради регистрираната чума край Видин

Африканска чума по свинете в голям комплекс край Видин - започнало е евтаназирането на близо 4000 животни. Обектът в село Новоселци е на по-малко от 3 километра от видинския квартал „Нов път". Там през юли в лично стопанство беше установен и първият случай на заболяването в областта.

от Анжела Каменова / БНР-Видин
11:11, 20.09.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Сигналът за повишена смъртност сред животните е подаден в сряда от собственика.

д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Взехме проби, изпратихме кола и съответно се установи наличието на вируса.

За да се спре разпространението на болестта в края на юли беше определена 20-километрова санитарна зона от промишлените свинекомплекси. Още тогава са умъртвени домашните свине, отглеждани в стопанства, тип „заден двор". Засилени са мерките за контрол в друг промишлен обект, който е в град Дунавци.

д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните: В 10-километровата зона попада другата свинеферма, в която има 500 свине. Там просто засилват се мерките за биосигурност. Взехме проби от свинефермата на 19-и, за да може все пак да се провери и да се види.

Продуктите от търговски обект, зареждан от свинефермата в Новоселци, ще бъдат унищожени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Стремим се да водим балансирана политика спрямо Русия
Бойко Борисов: Стремим се да водим балансирана политика спрямо Русия
БСП  иска анкетна комисия за случая БНР
БСП иска анкетна комисия за случая БНР