НОВИНИ

Продължават протестите в Созопол заради триметровата пясъчна дига

От седмица централният плаж в Созопол е преграден с триметрова пясъчна дига с дължина близо 500 метра. Дигата е издигната от фирмата концесионер на плажа. След предизвиканата от жителите на древния град проверка от Басейнова дирекция се оказа, че багерът е изгребвал пясък от морето, което е абсолютно забранено от закона.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
07:34, 22.11.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Ето какви са реакциите на хората:

"Обясняват, че това е за доброто на заведенията, които са тук, за вълните, които евентуално биха им причинили някакви щети. Аз съм разхождана тук от майка си, разхождала съм сина си. Искам да ми се обясни нормално защо. Навремето идвахме на плажовете просто по една хавлия. Искам да ми се обясни защо, то е разорано, то е грозно - това е планина".

Човек, живял в чужбина пък разказа, че тази дига е за защита на заведенията и това е практика, която е виждал и в другите държави.

"Погледнете плажа, нали не може с АТВ, но с багер може ли? Нали разчитаме на природата, защо не я оставим да си върши работата?", попита друг протестиращ.
"Изключителната държавна собственост е плажът, плажната ивица и крайбрежието, никъде не пише, че заведенията са изключителна държавна собственост. Тази китайска стена е направена със загребване от водата, от пясъка вътре в морето. И ние категорично не желаем такава дига".

Точно това е заключението и на Басейнова дирекция, които вчера направиха проверка. Те заявиха, че е има административно наказание за концесионера. Нарушението е, че този пясък е изгребан от водата, иначе такава практика съществува по цялото Черноморие зимно време да се издига такава дига, но тя се прави обикновено от пясъка от самия плаж. Хората продължават да се вълнуват и да събират подписка.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари събраха подписка в подкрепа на директора и екипа на Педиатричната болница
Лекари събраха подписка в подкрепа на директора и екипа на Педиатричната болница
Откриха риба и суджук с листерия - изтеглени ли са опасните храни от пазара
Откриха риба и суджук с листерия - изтеглени ли са опасните храни от пазара