НОВИНИ

108 години независима България!

Преди 108 години в търновската църква "Св. Четиридесет мъченици" с манифест България отхвърля васалната си зависимост от Османската империя. Това е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов, а княз Фердинанд приема титлата цар. Тази сутрин тържествата в Старата столица започнаха с военен ритуал по издигане на националното знаме - на Царевец, и завършиха с тържествена заря-проверка, която БНТ излъчи на живо. В София 13 хиляди знамена, част от огромния Роженски трибагреник, бяха раздадени в Южния парк. Петстотин желаещи изписаха с телата си 110-метров надпис: "Нашият дом е България"...

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 22.09.2016
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

В обръщение по повод 22 септември президентът Росен Плевнелиев определи историческите събития преди 108 години като акт, в който с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществяват възрожденския идеал на българите.

"Независимостта на една нация не може да се чака отвън - да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум" - се казва в обръщението на президента. "В името на независимостта често трябва да се водят битки. В устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена", подчертава държавният глава.

;

В поздравителния си адрес по повод деня на Независимостта, премиерът Борисов отбелязва, че тази дата в българската история превърна България от обект в субект на световната политика:

"Обявяването на Независимостта даде привилегията, но и задължението на българския народ сам да определя съдбата си. Това могат да правят само личности, които са независими по дух и поведение. Убеден съм, че го можем, защото е в гените ни", казва Борисов и продължава: "За един народ може да се съди по събитията, с които се гордее. Фактът, че цяла България се прекланя пред дързостта на прозорливите строители на съвременната ни държава, ми дава вяра в доброто бъдеще на страната ни".


Вижте атмосферата на тържествата във Велико Търново в прякото включване на репортерката Милена Кирова.

;
Тържествата във Велико Търново

В тези сложни исторически времена е важно да отстояваме своята независимост, да уважаваме чуждата и да имаме самочувствието на пълноправен член на европейската общност, каза в приветствието си по случай 108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново заместник-председателят на НС Димитър Главчев.

Той подчерта, че непосредствено след този исторически акт младата българска държава е удивила тогавашна Европа с постиженията си в областта на икономиката, образованието, културата и военното дело. "Чрез извоюването на тази ценност - независимостта, всеки народ търси и намира своята държавна идентичност", допълни той.

Денят на Независимостта във Велико започна с празнична литургия в църквата "Св. 40 мъченици". Пред храма бяха осветени бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и знамената на български институции.

Участниците в празника поднесоха цветя пред Пирамидата на Независимостта на хълма "Царевец", където на 22 септември 1908 г. е бил прочетен Манифестът на Независимостта от цар Фердинанд.

По традиция ще се състои празнично шествие, в което ще участват военни духови оркестри от България, Македония и Гърция.

В рамките на тържествата се състоя официалното откриване на реставрираната крепост "Трапезица"

В музея "Възраждане и учредително събрание" се състоя церемония, на която Мехрибан Алиева, президент на фондацията "Гейдар Алиев", бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" и с титлата "Доктор хонорис кауза" на Великотърновския университет.

Тя получи отличията заради дарението на фондацията в размер на 1,2 милиона евро, с които е реставрирана и социализирана крепостта "Трапезица".

Мехрибан Алиева, президент на фондацията "Гейдар Алиев": Искам да ви поздравя за откриването на този изключително красив архитектурен комплекс и съм много щастлива, че фондът "Гайдар Алиев" даде своя принос за реставрацията. На принципа на културното многообразие,на принципа на толерантността и взаимното уважение фондът подкрепя проекти не само в Азербайджан, но и в целия свят.


;

Празничният ден завърши с тържествена заря-проверка и с аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". По традиция 20-минутното шоу се превръща в кулминация на националните тържества по случай обявяването на независимостта на България. Автор на уникалния спектакъл, който разказва българската история с музика и светлина, е именитият режисьор Въло Радев. Идеята на общината е спектакълът да бъде обновен и разширен като в него се включи и съседният на Царевец хълм Трапезица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен православен форум за борба със сектите
Международен православен форум за борба със сектите
108 години независимост
108 години независимост