ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Сомелиерството става все по-популярна професия

bnt avatar logo от Цветелина Атанасова
A+ A-
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Завърши VІІІ-ят Конкурс-състезание за най-добър сомелиер за 2013 година. Журито единодушно избра титлата тази година да стане притежание на Пламен Димитров. Претендентите бяха общо 18 от пет града. Целта на конкурса е да повиши културата на потребителите на вино.

сомелиерството става все популярна професия
Завърши VІІІ-ят Конкурс-състезание за най-добър сомелиер за 2013 година. Журито единодушно избра титлата тази година да стане притежание на Пламен Димитров. Претендентите бяха общо 18 от пет града. Целта на конкурса е да повиши културата на потребителите на вино.

Така започва дегустацията на всяко вино. Но зад професионалната оценката стоят много знания - за гроздето, от което е направено виното, региона, годината, след това за храната, с която ще бъде поднесено то. Не случайно казват, че сомелиерът е артист с енциклопедични умения.

"Идеалният сомелиер, който се предполага, че работи в заведение за хранене, трябва освен неговите познания, професионалните си познания и умения, трябва да може да проявява и голяма доза артистизъм", сподели председателят на Асоциацията на сомелиерите Мария Йорданова.

Професията сомелиер става все по-популярна, твърдят специалистите, и това е едно дълго обучение, в което се включва и етикета за обслужване, и подхода към клиента. Вече почти няма изискан ресторант, в който да няма сомелиер. Но у нас все още консумацията на вино е но-скоро навик, отколкото култура.

Всеки един човек би трябвало, дори така, елементарно да се запознае с за видовете сортове вина и какви храни те предполагат", добави Йорданова.

Важното е, напомнят от Асоциацията на сомелиерите, не количеството, а качеството. Защото, знае се, чаша червено вино по време на храна може да се приеме дори като лекарство за дълголетие.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?