НОВИНИ

7 години по-късно - проговори виновният за трагедията край Бяла

Преди 7 години катастрофата край Бяла остави след себе си почернени семейства, сълзи в очите и много мъка, която времето не може да заличи. За първи път виновният проговаря - шофьорът на камиона Синан Алиев, който оказа се е освободен предсрочно от затвора.

bnt avatar logo
от Лушка Козловска
17:50, 06.11.2013
5576
Чете се за: 03:54 мин.
У нас
години късно проговори виновният трагедията бяла
Преди 7 години катастрофата край Бяла остави след себе си почернени семейства, сълзи в очите и много мъка, която времето не може да заличи. За първи път виновният проговаря. Вижте в репортажа шофьора на камиона Синан Алиев, който, оказа се е освободен предсрочно от затвора.

"Долината на смъртта" така наричат отсечката Бяла-Русе. В периметъра й попада моста над река Янтра - място отдавна известно като опасно за шофьорите заради многото на брой остри завои. Секунда невнимание коства живот. А когато си отиват 18 души наведнъж времето спира.

Бяла, 7 декември 2006 г. Камион блъска автобус с 30 пътници. Пада от моста над река Янтра. Издъхват 18 души.11 са ранени.

Препълненият автобус пада от 15 метра височина и се приземява по покрив. Телата са на камара, картината е зловеща. Гъстата мъгла затруднява спасителната акция.

"Много-много свидни съседи изгубихме, направо настръхвам цялата не мога даже да говоря", споделя Величка Николова - близка на сем. Красимир и Лилия Цветанови.

Съпругът на Йорданка научава страшната вест за зверската катастрофа от сина си. Отива на моста с надеждата съпругата му да не е била в автобуса, защото преди това е имала час за фризьор. Тайно се надява да се е забавила и да е изтървала рейса. На моста не му позволяват да се приближи до мястото на инцидента. Чува само как звънят мобилните телефони на загиналите. Търси съпругата си в болниците в Бяла и Русе. Чак към 11 вечерта негов приятел му казва, че Йорданка е загинала.

"Видимо нямаше никакви наранявания по лицето, но нали от челото назад само десния й крак беше здрав. А иначе счупени ребра, скъсано сърце, натрошени кокали, удари черепно-мозъчни в главата, тя е починала на място, просто за секунди", каза Георги Ангелов, съпруг на загиналата Йорданка Ангелова.

50-годишната Йорданка е работила като моделиер в завод "Янтра". Сред другите жертви са педиатър, служител на общината, помощник нотариус, шивачки, както и Марина, която е трябвало да бъде абитуриентка. Смъртта си намират и съпрузите Красимир и Лилия Цветанови. Оставят две сирачета.

"Много ни липсват и винаги ще ни липсват. Не мога още да ги изживявам тези работи. Много трагично беше туй, особено когато говореха по телевизията, съобщаваха еди колко си човека са загинали, 18 човека са на моста, мале ние като знаем, че нашите хора пътуват в този автобус. Беше нещо страшно. И два ковчега, така да бъдат от къщата да влязат, те даже не ги и отвориха, защото бяха попиляни", разказва Величка Николова - близка на сем. Красимир и Лилия Цветанови.

Белязан завинаги е и животът на Синан Алиев - шофьорът на тира, блъснал автобуса. Четири месеца след трагедията той се изправя пред съда с обвинение за причиняване на смърт на повече от един човек. Обвинителният акт е 50 страници.

Следват изслушване на над сто свидетели, няколко технически експертизи и мъчителни мигове при разпитите в препълнената с роднини съдебна зала. Разследващите установяват, че неизправност в камиона и лошо шофиране са довели до катастрофата. Въпреки тежкия инцидент, съдът действа бързо. След година е издадена присъда. Шофьорът на камиона - Синан Алиев получава присъда от 10 години лишаване от свобода и 12 години забрана да шофира.

"За мен това никак не е реално и правилно, никак. Макар че й да го убият, пак няма да ми върнат съпругата", казва Георги Ангелов - съпруг на загиналата Йорданка Ангелова.

Синът на Йорданка в момента е на 35 години. Казва, че отдавна е простил на Синан Алиев.

"Колкото и да ми е мъчно, аз съм му простил, защото след време осъзнах, че вината не е негова. Не знам как ще Ви прозвучи, но вината си е в цялата държава. Аз същото време имам чувството, че всичко беше нагласено с годините и той беше нещо като изкупителна жертва", споделя Ангел Ангелов - син на загиналата Йорданка.

Към днешна дата Синан Алиев вече е на свобода. Екипът ни го завари в дома му в шуменското село Лятно. Синан не иска да говори. Отказва да бъде сниман.

"Ма, Алиев, какво станало, ко - що, ко, ко стана. Нищо не стана. Не искам да виждам никой и толкоз. Бахтисах от хора вече. Е, това е не искам да ме снимате ама как живял, как такова. Ей, туй искам да не се споменава моето име по телевизията и тъй да са ма оставили и да са ме забравили вече", отвърна Синан Алиев. - Предсрочно ли Ви освободиха? - Всеки освобождават, който слуша, който няма наказание, който няма нарушение. - А колко години години всъщност излежахте там? - Пет и нещо", разкри Синан Алиев.

И на хората от село Лятно не им се говори за живота на Синан след катастрофата:

"Все така размислен, не е добре човекът. Мисля, че така психически е много дълбоко е разстроен. Поне така са ми впечатленията на мен. Не може да се преживее тази трагедия, това е голяма трагедията", каза Красимир Колев.

"Но той си е наш съселянин. Той ми е приятел, плюс туй заедно сме учили с него", разкри негов съученик.
"Добро момче е", допълни друг местен.
"Той не беше виновният", посочи съселянин на Синан.
"Автобусът беше виновният, обаче те направиха така, обвиниха него", разкри негов близък.

След трагедията край Бяла бизнесът с камионите на семейството на Алиев фалира. За да изхранва жена си и детето, той изцяло разчита на баща си, който работи в близката мина.

"Който е излязъл от затвора, да е отишъл на работа? Искат и съдебно минало, имаш ли, нямаш ли значи. Аз всеки ден ходя на подпис на пробация, е кой ще те вземе на работа? С мен ли ще се занимават?", разкри Синан Алиев.

Последствията са тежки за всички.

"Остарях със седем години, а видимо с повече. Тя ми липсва това е и съм мъж, и жена за всичко във вкъщи. Айде аз пак съм добре, че имам при мене син, снаха, внучета хубави. Те не ме оставят", споделя Георги Ангелов - съпруг на загиналата Йорданка Ангелова.

Все пак като стане осем - десет часа всеки се прибира в стаята и аз оставам самичък.

Сега рисковият участъкът между Русе и Бяла е напълно ремонтиран. Инвестирани са над три милиона лева за разширяването на отсечката, поставянето на ограничителни знаци и мантинели.

"С новия мост се промени обстановката и там, за да спреш, да отидеш е малко опасно. Но аз всеки божи ден минавам, на отиване и на връщане от работа и очите ми са винаги към нея, към мястото, тъй че може да се каже, че аз всеки божи ден съм там при нея на мястото", разкри Георги Ангелов - съпруг на загиналата Йорданка Ангелова.

Хората от Бяла обаче, твърдят, че участъкът продължава да е опасен.

"Тук сега в момента сме свидетели на човешката глупост, наистина има ограничения, доколко се спазват си е отделен въпрос, но неоправдавам и шофьорите, защото и на мен ми се е случвало да се оправдавам. Но не трябва наказанието на шофьор, съгрешил, да бъде смърт или катастрофа. Наказанието трябва да бъде по-скоро, ако речете санкция или нещо от рода. За съжаление впоследствие човек проумява или узрява, след като е станало всичко това.
", споделя Ангел Ангелов - син на загиналата Йорданка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Пожарът на българо-гръцката граница е локализиран
Пожарът на българо-гръцката граница е локализиран
18:47, 25.07.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е служил за барплот в заведение на плажа
Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е служил за барплот в заведение на плажа
18:42, 25.07.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Три склада за фойерверки край Елин Пелин горят, има пострадали (ВИДЕО)
Три склада за фойерверки край Елин Пелин горят, има пострадали (ВИДЕО)
18:37, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
След по-малко от два месеца работа: Депутатите се скараха кога да почиват
След по-малко от два месеца работа: Депутатите се скараха кога да почиват
18:30, 25.07.2024
Чете се за: 07:17 мин.
Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно
Заради човешка грешка два влака щяха да се сблъскат челно
18:20, 25.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Приети са нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София
Приети са нови мерки за разделно събиране на отпадъците в София
17:56, 25.07.2024
Чете се за: 00:50 мин.
8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие
8 години затвор грозят Симона Радева, помогнала на Георги Семерджиев да се укрие
17:22, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
За втори път поругаха гроба на патриарх Неофит
17:21, 25.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България
Зарибиха с 60 000 пъстърви реките в Югозападна България
16:59, 25.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Излязоха свободните места за софийските гимназии след второто класиране
Излязоха свободните места за софийските гимназии след второто класиране
16:37, 25.07.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Лекари спасиха отрязан крак на мъж в старозагорската болница
Лекари спасиха отрязан крак на мъж в старозагорската болница
15:55, 25.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума за парно вече се подава и онлайн
15:41, 25.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Орешарски: Ще екстрадираме нелегалните имигранти
Орешарски: Ще екстрадираме нелегалните имигранти
МЗХ: Изплатени са 50 % от субсидиите на животновъдите
МЗХ: Изплатени са 50 % от субсидиите на животновъдите