Масирани проверки по обектите за продажба на риба извършват съвместни екипи от Агенцията за безопасност на храните и Агенцията по рибарство и аквакултури.
Проверяващите следят документите за произход на рибата - тя трябва да идва само от регистрирани водоеми, обектите за продажба също трябва да отговарят на изискванията на закона за храните.
„Всеки ден сме по някакви проверки, например по търговската мрежа, по рибовъдните стопанства, по язовири", коментира Димитрина Атанасова от ИАРА - Пловдив.
На строг оглед се подлагат условията, при които се съхранява рибата.
Проверяващите пишат препоръки дори за неща, които законът не отчита като нарушения.
„Има данни, че ваната се почиства на две седмици, препоръчително е да се почиства на 1 седмица", споделя Пейчо Машев от БАБХ - Пловдив.
Съветът на ветеринарите е да пазаруваме само от регламентираните
обекти, а за Никулден да предпочитаме прясната риба. Тя трябва да е с розово-червени хриле, бистри очи, а люспите й да са блестящи. Най-масово продаваната риба за празника - шаранът, се търгува за около 6 лв. килограма, по-евтино излиза изчистения толстолоб - около 4 лв. Според търговците цените ще останат непроменени.
Тази година търговците се опитват да разчупят традицията и предлагат все
повече вносни риби.