Президентът обсъди с министри водния режим в Перник

127 000 души в 11 области на страната са с нарушено водоснабдяване. Това стана ясно по време на среща при президента. Тя беше инициирана от държавния глава заради водния режим в Перник. В срещата участваха министрите на икономиката, регионалното развитие и на околната среда.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:50, 05.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според президента е недопустимо в 21-ви век цели села да са без вода и да има градове на воден режим.

Румен Радев - президент на Република България: Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостният модел на планиране, управление, стопанисване на водния ресурс.

Министърът на регионалното развитие обясни, че нарушеното водоснабдяване в 120 села и 5 града през тази година е заради засушаването.

Румен Радев - президент на Република България: Това, което аз разполагам като информация е, че тази година е същата като предишните. Така, че според мен сушата не трябва да се търси като причина, довела до сегашното състояние.
Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Проблемът, който отбелязах, е че са неравномерни валежите. Така, че се редуват периоди на липса на валежи с периоди на интензивни валежи, което довежда до тази криза.

Президентът попита и как са похарчени отпуснатите от кабинета преди година и половина 500 милиона лева за ремонт на опасните язовири.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Никога не сме кризи за тези 500 милиона лева. Сега вече започва и отчитането. Просто досега ние извършвахме анализ и техническа документация, както и съгласуване на проектите за извършване на строително-монтажните работи.

Караниколов допълни, че в момента се ремонтират 10 от общо 418 язовира, които имат нужда от спешен ремонт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Депутатите приеха партийната субсидия да е в размер на 8 лв.
Депутатите приеха партийната субсидия да е в размер на 8 лв.
88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас
88% от германските фирми биха инвестирали отново у нас