НОВИНИ

13-те милиарда лева в касите на българските фирми ще се окажат мит

Това става ясно от проверките на Националната агенция за приходите на компании, декларирали, че съхраняват над 1 милион лева в брой. Заради съмнения, че по този начин бизнесът укрива плащането на данък печалба и дивидент, НАП даде срок на фирмите да извършат счетоводни корекции.

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 26.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Близо 13 млрд лв. би трябвало да се намират в касите на фирмите, според техните данъчни декларации.

Истината е, че тези суми фактически е невъзможно да са там, тъй като всички пари в обръщение в България, отпечатани от БНБ, са приблизително 14 млрд.лв. Т.е. няма как 98% от всички пари да са заключени в касите на фирмите.

Поради тези подозрения преди малко повече от 40 дни НАП тръгна по следите на милионите. Бяха проверени над 550 дружества, а хиляди други получиха предупредителни писма. Резултатът- значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати и вече 3 млрд. излязоха на светло.

Върху тази сума фирмите платиха- 200 млн. разпределение на печалба и други 130 млн. - данък дивидент.

От приходната агенция напомнят, че след 1-ви януари подходът към фирмите, използващи фирмените каси за лични нужди, ще се втвърди.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Ние дадохме възможност, шанс на компаниите доброволно да коригират финансовите си резултатит и една значителна част от тях го направиха. И нашият съвет е към компаниите, които все още имат притеснения за техните касови наличности да направят това до края на годината. Да се свържат с НАП, да подадат коригиращи документи и да внесят съответните данъци, защото виждането на НАП е, че през 2018та единственото, което ще се случва са инвентаризации, проверки и ревизии.

И още нещо заплашва фирмите, които не коригират счетоводно касовите си наличности. Върху всяка разпределена сума над 10 хил.лв. ще баде наложена санкция от 30% заради нарушение на забрана за плащане в брой. А върху средствата, раздадени на управителите за техни лични нужди, ще се наложи данък печалба от 5%.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С дълъг изборен процес Куба се готви за управление без Кастро
С дълъг изборен процес Куба се готви за управление без Кастро
Училищата вече няма да определят сами допълнителни критерии за прием в 1-ви клас
Училищата вече няма да определят сами допълнителни критерии за прием в 1-ви клас