НОВИНИ

Критериите за прием на първокласници стават уднаквени

Критериите за прием на първокласници стават универсални, като предимство ще имат онези деца, които живеят най-близо до училището според наредба 10 на Министерството на образованието и науката. Това заяви в студиото на „По света и у нас“ Венелина Николова, директор на 125 училище в София и част от работната група за промяна на критериите за прием на първокласници. Тя допълни, че за пръв път се въвежда и допълнителен критерий за уседналост и че вече педагогическите съвети в училищата няма да имат право да въвеждат свои критерии за прием.

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 26.11.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Освен критерият за близост до училището, за пръв се въвежда и критерий уседналост, като родителите ще бъдат класифицирани в четири групи:

  1. Родители, които не са променяли постоянния си адрес последните три години;
  2. Родители, които не са променяли постоянния си адрес една година;
  3. Родители, които са променили постоянния си адрес последните три години;
  4. Всички останали родители.

Сега на общинските администрации се пада отговорността да определят районите на училищата, за да заработят критериите за близост и уседналост максимално добре.

Според тези критерии децата, които живеят най-близо до училището, ще бъдат приети. Ако децата са повече, ще се прилагат други, допълнителни критерии:

  1. Деца с ТЕЛК, по-висок от 50%;
  2. Деца без двама родители;
  3. Деца с братя или сестри в същото училище;
  4. Деца, завършили подготвителна група в същото училище.

Венелина Николова подчерта, че спрямо децата няма да се въвеждат никакви други критерии, сигнали за каквито случаи се появиха в началото на текущата учебна година.

Според нея преминаването към едносменен режим в училищата е трудно, но ще отнеме много време, преди да се изпълни, защото сградният фонд не достига.

Венелина Николова, директор на 125 СУ София: За съжаление, в големите градове ще се иска още много време, за да минат училищата на едносменен режим. Друг проблем е различното качество на образованието в училищата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ пуска сребърна монета, посветена на моста на Колю Фичето
БНБ пуска сребърна монета, посветена на моста на Колю Фичето
Проф. Огнян Герджиков: С чувство за мисия съм, когато преподавам
Проф. Огнян Герджиков: С чувство за мисия съм, когато преподавам