НОВИНИ

Художничка от Велико Търново прави бижута от цветя

А художничка от Велико Търново е сред малцината творци у нас, които правят бижута от цветя. Миглена Петрова изработва уникалните дамски накити от живи цветя, запечатани в смола.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:55, 26.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Миглена Петрова е завършила икономика, но признава, че сбъднала житейската си мечта едва когато се посветила на изкуството. Преди седем години започнала да прави красиви накити от градински и полски цветя. В началото било трудно, тъй като липсвала информация за тази рядка технология.

Миглена Петрова: Имаш някакво желание, някаква идея, някаква представа, но не знаеш как да го направиш. И може, би това е най- сладкото - когато сам стигаш до пътя, правиш някакви опити!

Сама отглежда цветята, които след това превръща в ефектни бижута, като ползва пречистена смола от Франция.

Миглена Петрова: Грижиш се с цветята с много любов и тогава когато са най- красиви, трябва да ги откъснеш и изсушиш. 50% е майсторлъкът в изсушаването! И тогава от тях избираш най- доброто и почваш да го работиш!

Изсушава цветята в големи речници по немски език. Най-подходящи за изящните накити са теменужки, орхидеи, кралското мушкато, цикламената, върбинките, глухарчетата, астрите и маргаритите.

Миглена Петрова: От българската роза правим най-красивите бижута. Розата е запазена в релефен вид, а не сплескан, което е много по трудно за изработка. Най-добрите ни клиентки са българките. Българките са много красиви жени, обичат да изглеждат добре!

Сега Миглена Петрова се подготвя да покаже бижутата си на изложенията в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски коремен хирург с 36 години стаж майстори текстилни кукли
Варненски коремен хирург с 36 години стаж майстори текстилни кукли
Продължение за проблема със зазиданите прилепи
Продължение за проблема със зазиданите прилепи