НОВИНИ

БЧК започва масова кампания за доброволно кръводаряване

Кръводарителите все повече намаляват, кръвта не достига и с нея масово се търгува.А необходимостта от кръвни продукти в болниците расте.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
08:20, 26.11.2017
Чете се за: 01:59 мин.
Още

Медицинските екипи на Кръвния център във Варна излизат все по-рядко за организирани кръводарителски кампании във фирми и предприятия. Често наличното количество от кръв и кръвни продукти е на критичния минимум.

д-р Лили Стефанова, Център по трансфузионна хематология, Варна: На ден само за отделение към хематологията на МБАЛ „Св. Марина“ вземат по едно 30-40 единици концентрат.

Необходимостта от кръв и плазма в болниците непрекъснато расте.

д-р Лили Стефанова, Център по трансфузионна хематология, Варна: За да работим спокойно, може би е необходимо около 100 кръводарители, а е имало дни, в които не можем да стигнем 50 кръводарителя на ден.

Много хора, които влизат в болници за операции, са принудени да молят близки и приятели да дарят кръв за тях.

Тихомир Тодоров: Мой роднина е по спешност приет в здравно заведение и се наложи да дам кръв.

Други обаче, които нямат кого да помолят, остават без избор и се налага да ползват услугите на кръводарители на черно.

Йорданка Драганова: Искаме да си купим кръв. Обаче как можем да се снабдим с кръв? Аз съм сама и няма такива хора, които да дадат кръв. Трябва някой тук, аз не знам цена и нямам представа. Трябва отвън да си оправиш сметките и вътре да влезе и да дари.

Липсата на достатъчно кръводарители и безизходицата, в която попадат мнозина, води до процъфтяване на черния пазар с кръв. Цената на банка кръв у нас варира между 60 и 500 лева. Всички знаят кои са търговците, но никой не може да ги спре, а и те винаги имат готови отговори.

На приятелката давам… За свекървата

Неправителствени организации излязоха с предложения към държавата как да поощри доброволното донорство. Сред тях са данъчни облекчения, опрощаване на здравни вноски за 6 месеца или няколко дни платен отпуск допълнително. В бизнеса имат свои виждания как да се стимулира безвъзмездното кръводаряване.

Йонка Велковска, управител на фирма: Бих предложила сключване на здравни застраховки на името на кръводарителите, естествено пакетът би зависел от това колко пъти те са дарили кръв.

Ако от всяко семейство поне един човек дарява кръв редовно през годините, няма да има недостиг на кръвни продукти, казват медиците.

;

От Областната организация на БЧК организираха кръгла маса за проблемите с кръводаряването и имат конкретни предложения как да се поощри безвъзмездното донорство у нас. Един от начините са опрощаване на здравноосигурителни вноски за редовните кръводарители, данъчни облекчения, както и няколко дни допълнително към годишния отпуск.

С какви проблеми се срещат медиците и какво мислят работодателите по въпроса?

;

Има различни продложения за поощряване на безвъзмездно кръводаряване, но как ще се решат проблемите?

д-р Петър Радушев, зам.-председател на областния съвет на БЧК-Варна: Не предлагаме тези решения само ние, предлагат се от всички участници в кръглата маса, представители на общината, БЧК, работодатели и синдикати, както и на Българската православна църква. Не казваме чие решение ще е по-добро. Казваме, че имаме проблем, който не е от вчера. Отдавна кръводаряването не е нито безвъзмездно, нито доброволно и този въпрос трябва да се реши.

Д-р Радушев припомни, че в закона има санкции за търговия с кръвни продукти, но има и морални проблеми, тъй като е трудно да бъдат глобени онези, които търсят кръв за своите близки.

д-р Петър Радушев, зам.-председател на областния съвет на БЧК-Варна: Моделът на НЗОК е на солидарен принципи какво по-добро от това да сме солидарни с онези, които доброволно даряват кръв?

Предложенията на БЧК във Варна, както и на много медици, ще бъдат разгледани в Парламентарната комисия по здравеопазване. Най-добрите предложения ще бъдат обединени, за да се изготви подходяща нормативна уредба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От сигнал на зрители: 7 деца в столичния квартал Люлин живеят в мизерия
От сигнал на зрители: 7 деца в столичния квартал Люлин живеят в мизерия
Демонстрации срещу насилието над жени се проведоха в много световни градове
Демонстрации срещу насилието над жени се проведоха в много световни градове