НОВИНИ

От сигнал на зрители: 7 деца в столичния квартал Люлин живеят в мизерия

Ще ви разкажем историята на 7 деца от столичния квартал Люлин, които живеят в изключително тежки условия. За това сигнализираха наши зрители. Според тях децата не се хранят редовно. В апартамента живеят и петима възрастни, единият с увреждане. Според дирекцията за социално подпомагане децата са обгрижвани, защото ходят на училище.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:27, 26.11.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В този тристаен апартамент живеят 12 души, от които седем са деца. 4 от тях са на Ваня. Тя е с психически проблеми, два инсулта, тромбофлебит. Отглежда децата си сама в тази стая. Петимата спят на едно легло.

БНТ: Какво закусиха децата днес?
Ваня Петрова, майка на 4 деца: Не са закусили. Те преди малко станаха.
БНТ: А какво ще обядват?
Ваня Петрова, майка на 4 деца: Зелен боб ще им сготвя.
Марияна, съседка: Виждам ги всеки ден. С инсекти много често, със сополи на муцунките. Те не знаят какво е плодове.

Марияна помага на децата с храна и дрехи. Ваня получава около 300 лева на месец от пенсията и детските надбавки. Понякога бащата на децата ѝ помага финансово. Въпреки че има здравословни проблеми, не иска да ги изостави. Твърди, че стаята, в която живеят, изглежда така, защото нямала гардероб. Имала нужда и от хладилник, и печка.

Ваня Петрова, майка на 4 деца: В момента им готвя с котлон. Те някой път искат печено, ама аз нямам фурна.

В Дирекцията за социално подпомагане Люлин знаят в какви условия живеят децата на Ваня.

Димитрийка Цанова, директор „Дирекция социално подпомагане“, Люлин: Те ходят на училище, което означава, че тези деца са обгрижвани. Условията са трагични, но, извинявайте, това е и начин на живот. Ние не сме служба, която трябва да им седи на главите и да казва кой как ще живее и какво ще прави.

В стаята до Ваня живее семейството на една от сестрите ѝ.

Маргарита Петрова, сестра на Ваня: В 20 квадратна стая не може да живеят пет човека, защото нямаш място да си сложиш нито гардероб, нито отделно легло на децата. Ето, например на едно легло спят три деца.

Маргарита подала молба за общинско жилище, но още чака решение. В третата стая на апартамента живеят бащата и братът с увреждания на Ваня и Маграрита. Ваня е одобрена за целева помощ за отопление. Социалните служби могат да ѝ осигурят консултации с психолог, ако поиска. От първи декември ще поличава и топъл обяд за четирите деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работят автоматите за билети в столичния транспорт?
Как работят автоматите за билети в столичния транспорт?
БЧК започва масова кампания за доброволно кръводаряване
БЧК започва масова кампания за доброволно кръводаряване