НОВИНИ

Варненски коремен хирург с 36 години стаж майстори текстилни кукли

Варненски коремен хирург с 36 години стаж майстори текстилни кукли, които са истинско произведение на изкуството. На това хоби д-р Снежана Петрова се отдава след пенсионирането си преди 3 години. Тя вече е направила 300 кукли, за които използвала познанията си на лекар.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
09:10, 26.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В момента д-р Петрова работи над портретна кукла на един страстен рибар, който много обича котки.

д-р Снежана Петрова: Аз главите ги оставям за накрая. Това е разбира се най-пипкавата, но най-вълнуващата част от работата, защото трябва да се докара и портретна прилика.

За да бъде изпипана всяка една кукла на д-р Петрова ѝ се наложило да се научи да конструира тела, дрехи, да прави обувки и мебели, нещо което никак не е лесно, но пък е забавно. Във всичко това ѝ е помогнала много работата ѝ като хирург.

д-р Снежана Петрова: Имам достатъчно добри познания по анатомия, симетрия и съотношение на лицето, макар че веднага ще направя уговорката, че при куклите не е задължително обезателно да се спазват пропорциите.

Д-р Петрова използва и чисто хирургични техники от областта на естетичната хирургия, за която е допълнително обучавана във времето когато е била завеждащ сектор „Изгаряния“.

д-р Снежана Петрова: Има редица скрити шевове, които правят шева невидим, особено когато съединяват части на тялото".

Самоуката майсторка на кукли използва хирургични конци, тъй като не се нищят и са много здрави. А това е важно при моделирането на лицата.

д-р Снежана Петрова: Тази кукла е направена в чест на така наречените златотърсачки. Има транспарант на който пише: „Гиздава млада лисичка търси милионер“. Мисля, че ще има късмет.

Д-р Петрова обожава киното и прави кукли с образа на любими актьори като ето тази на Джак Никълсън.

д-р Снежана Петрова: И се надявам, че няма да го види някъде из Интернет, защото може да заведе дело срещу мен ако вземе да не се хареса.

Създаването на всяка кукла е удоволствие, което продължава повече от 10 часа почти без прекъсване, казва още д-р Петрова. По-трудното обаче е раздялата с всеки един от текстилните й герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград започна състезание по таекуондо
В Благоевград започна състезание по таекуондо
Художничка от Велико Търново прави бижута от цветя
Художничка от Велико Търново прави бижута от цветя