НОВИНИ

130 хиляди пътници ще се возят дневно на третата метролиния в София

Отсечката от третата линия на метрото ще превозва 130 хиляди пътници дневно, като се очаква така вредните емисии в столицата да намалеят с 11 хиляди тона годишно. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери до къде е стигнало изграждането на новото депо на "Метрополитена". Тя разгледа и първият пристигнал влак, който ще се движи по третия лъч на метрото. Останалите 19 ще пристигат поетапно, като всички трябва да са тук до февруари следващата година.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:30, 11.07.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Освен с модерен дизайн, влаковете за третата линия на метрото могат да се похвалят с 25 % по-нисък разход на енергия. Новите влакове са напълно автоматизирани, а ролята на машиниста ще е минимална. Ако бъде инсталиран допълнителен софтуер е възможно движението да е напълно автономно.

Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД: Ако живота покаже по-нататък, че няма кадри или се прецени, както го направиха в Унгария, 4-тата линия е с подобна опция.
;

Вече са реализирани близо 80% от първия етап на новата трета метролиния. Срокът е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Втория етап - 4 км, до Околовръстния път при Горна баня, трябва да бъде готов до началото на 2020 година.

Улица "Житница", където се намира новото депо на Метроплитена ще бъде реконструирана през следващото лято.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще решат ли новите закони проблемите на хора с увреждания - говори Хасан Адемов
Ще решат ли новите закони проблемите на хора с увреждания - говори Хасан Адемов
Представители на малки бензиностанции блокираха ГКПП Капитан Андреево
Представители на малки бензиностанции блокираха ГКПП "Капитан Андреево"