НОВИНИ

140 години от Априлското въстание: Тържествата в Копривщица

Честванията на 140 години от априлската епопея продължават и днес в Копривщица с възстановка на драматичните събития от 1876 година, със спомени за героите и историята, която ни оставиха.Вижте във видеото прякото включване в обедните новини за тържествата в Копривщица

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:06, 02.05.2016
7357
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Атмосферата в града е празнична. По обяд започна възстановката на драматичните събития от априлските дни преди 140 години. Традицията да се правят възстановки е от 1926 година. Уникалното пресъздаване на събитията включва подготовката на бунта, случката на мостчето, гръмването на първата пушка и Кървавото писмо на Каблешков.

Усещането тук е сякаш не са минали 140 години, а сякаш всичко се случва в този миг.

Въпреки, че началото на честванията е обявено за 11:30 часа хората от целия град започват да се стичат още от 9 часа сутринта. Площадът е пълен. Има буквално море от хора. Има изключително много млади хора. Някои от тях са в народни носии.

- Най-важното е да не забравяме този празник. И, ако може, да го помним още 140 години, - пожела си един от тези младежи. - Целта е да запазим духа на българите. Аз съм дошъл не да участвам във възстановката, а да уважа хората, които са дали своя живот за това ние да сме българи днес.

- Вълнувам се, - не скри един татко понесъл малката си дъщеричка на рамене. - Всеки път като пристигаме тук се вълнувам. Защото е истинско! С една дума!


Във фотогалерията: сцени от възстановката

;

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в честванията през целия ден. В своето тържествено слово той заяви, че тук е запалена искрата на големия огън за да се достигне до българската свобода и държавност, поставил със страшна сила въпроса, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност. "И днес се връщаме към своите корени", каза президентът Плевнелиев.

Кулминацията на честванията ще бъде вечерта когато кулминацията ще е тържествена заря-проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изгоря сръбската православна църква в Ню Йорк
Изгоря сръбската православна църква в Ню Йорк
Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия
Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия