НОВИНИ

От Видин ... до края на света

Вижте любопитната история на един млад българин, оказал се главен готвач... в ресторант почти на края на света. Филип Захариев е роден във Видин, но животът го отвежда в градчето Лонгийрбюен - най-северната точка на Норвегия. Какво е усещането да живееш на място, където няма престъпност, но пък във всеки момент може да срещнеш бяла мечка?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал снимки: личен архив
11:33, 02.05.2016
17057
Чете се за: 01:36 мин.
Още
Снимка:

Наричат остров Шпицберген - дивия запад на Арктика. Мястото, където през половината година е непрогледен мрак, а в останалото време слънцето не залязва - там е и българинът Филип Захариев.

Филип Захариев, главен готвач в най-северния ресторант в света:
"Обадиха ми се, разбрахме се да дойда тук, купиха ми билети. осигуриха ми местенце да остана. Дойдох да си поговорим, да видя ресторанта дали ми харесва. И така - всичко ми хареса и останах."


;


Филип не крие, че когато се прибира в България, винаги изживява културен шок.

Филип Захариев, главен готвач в най-северния ресторант в света:
"Но пък после не ми се тръгва. Винаги като трябва да тръгвам ми се плаче. Надявам се да се върна, но... с доста хора съм си говорил, които са извън България. Всеки споделя мнението, че веднъж излезеш ли, е доста трудно да се върнеш. Има много неща, които се променят, мирогледът ти се променя напълно."

Там - сред ледниците и мечките, един млад българин, неусетно открива мястото, където иска да остане.

Филип Захариев, главен готвач в най-северния ресторант в света:
"Като дойдох тук, след няколко дена вече се почувствах вкъщи. Живял съм на доста места, но винаги съм знаел, че съм там временно, докато когато дойдох тук, знаех, че ще съм тук за постоянно."
;

Филип успява да впечатли дори най-взискателните си клиенти с българския ястия, при това не какви да е.

Филип Захариев, главен готвач в най-северния ресторант в света:
"Бяха резервирали целия ресторант и трябваше да е доста специално нещо. Мислех доста време какво да им приготвя и.... от 7-степенното меню, едното ястие беше яйце по панагюрски. Нямаше как да им го представя като яйце по панагюрски и го представих като.... 64-градусово яйце с фета сирене, кисело мляко и масло с червен пипер."

Рискът обаче си струва.

Филип Захариев, главен готвач в най-северния ресторант в света:
"Това беше съвсем различно нещо от това, което са опитвали и беше доста интересно за мен. Тук има такава традиция - когато им хареса нещо, да викнат готвача и има нещо като реч: "Благодаря за храната!""
;

Градчето е малко - цялото може да бъде обиколено за 15 минути. Площта на острова е внушителните 64 хиляди кв. км., но населението - едва 2500 души. Няма престъпност, а хората си държат вратите отключени. Това обаче си има обяснение - островът има и други обитатели - около 3000 полярни мечки. Това е причината никой да не заключва - ако се появи мечка, да можеш да се скриеш в първата къща.

Филип Захариев, главен готвач в най-северния ресторант в света:
"Тия дни дойде една мечка много близо, наистина опасно близо. И се наложи да я изгонят с хеликопер. От моя прозорец беше на около 400-500 метра някъде. И се наложи да я приспят, а като я приспаха - качиха я на хеликоптера и я изнесоха на безопасно разстояние."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​И откривателят на биткойн е ....
​И откривателят на биткойн е ....
Оптимизират трафика над Черно море
Оптимизират трафика над Черно море