НОВИНИ

5 години без присъда за убийците на Мишо

За съжаление има примери, които показват, че нетолерантността може да е смъртоносна.5 години от убийството на Михаил Стоянов, който беше пребит и удушен в Борисовата градина, защото група младежи решили, че гей. 5 години след смъртта на студента по медицина делото още не е влязло в съда и е пълно с абсурди.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:39, 21.09.2013
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Цели две години разследващите нямат дори заподозрян. Убийците са разкрити, едва след като майката настоява да се проследи откраднатият телефон на Михаил. Бандата по-късно признава, че са искали да прочистят парка от гейове. И пребили момчето, само защото им приличал на гей.

Христина Стоянова- майката на Михаил Стоянов - Абсурд. Не за друго, а защото те са го видели в тъмното. Как го прецениха, че той има изглед на гей"

Следват близо 20 искания за промяна в мерките за неотклонение, което сериозно бави делото.

Христина Стоянова - "След това вече като стигна прокурора да направи обвинителния акт, там вече той започна да разтегля нещата. Да отлага.

Внесе ни са два обвинителни акта, които съдът връща като негодни. Пълни с процесуални и фактически грешки - установява и Висшият съдебен съвет след жалба на адвокатката.

Иванка Лазарова - адвокат - "Просто прецених, че действително умишлено се протакат нещата, защото не е нормално един прокурор с толкова години опит да не може да напише един годен обвинителен акт"

Междувременно от Български хелзински комитет искат специален надзор над делото. То е досто сложно, още повече че има престъпление от омраза.

Радослав Стоянов - Български хелзински комитет - Именно защото не е включена и няма в НК текст, в който обвинението да бъде прецизирано, ние се надявахме, че прокуратурата ще го постави под специален надзор, тъй като това е отегчаващо вината обстоятелство", каза

Главна прокуратура отказва специален надзор. Два пъти. Без мотиви. Прокурорът по делото все пак е сменен, готов е трети обвинителен акт. С него и нова надежда за справедливост. И общество, в което никой няма да бъде пребит заради различие в сексуалната си ориентация.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непобедимите блокираха магистрала Хемус
Непобедимите блокираха магистрала Хемус
Антигей шествие
Антигей шествие