НОВИНИ

Коледарите тръгнаха

По стара българска традиция на Рождество Христово коледарски дружини тръгват по къщите, пеят коледарски песни и благославят стопаните за здраве и берекет през новата година.

bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 25.12.2013
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
По стара българска традиция на Рождество Христово коледарски дружини тръгват по къщите, пеят коледарски песни и благославят стопаните за здраве и берекет през новата година. В силистренско обичаят е съхранен през вековете и в коледната нощ мощни коледарски песни огласяха дворовете.

В село Айдемир, ако в двора ти не влязат коледари, празникът не е празник. Хората вярват, че коледарите имат силата да гонят злото и затова са чакани гости във всяка къща. Посрещат ги с празнична погача и ги даряват с пари, месо, брашно и кой каквото може. Според местната традиция, стопанинът трябва да опита от коледарското вино, а водачът на групата, наречен станеник, отправя молитва към Бог за здраве и благополучие на семейството.

Коледарските дружини обикалят от полунощ на Бъдни вечер до изгрев слънце. На другия ден всички се събират на обща трапеза.

Репортаж на Маргарита Иванова, Атанас Димов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата Коледа на папа Франциск
Първата Коледа на папа Франциск
Писма с коледни пожелания до Дядо Коледа
Писма с коледни пожелания до Дядо Коледа