Български сурово-пушен специалитет, който се приготвя по Коледа в разложкото село Горно Драглище, вече ще може да се продава по целия свят.
Надка Кротева: „Тука където се намираме около мене всичко е в нафпавоци, суджуци, бабички, баурички - това са продукти, които наистина по естествен начин се сушат, след това отиват в нощовите с пепел и така стоя докато сърце ти устиска".Колбасът е от най-хубавото месо на домашно гледаното прасе, а подправките са кориандър, копър и кимион. За българското прошуто в Горно Драглище казват, че не е за наяждане, а за мезе, по малко, за да се наслаждаваш на вкуса. Старите гозби за Коледа тук все още са живи, на почит е и яловата баница, която се приготвя само с мая и олио. В черквата на Коледа местните носят задължително и питка, която сами са омесили, а парче от нея занасят вкъщи, както и благословията от храма. На празника местните хора ни изпращат с песен - и с посланието докато пийваме и хапваме на коледната трапеза да не забравяме и благите думи. Автор: Елена Чимева, Павел Петлички