След многообразната коледната и новогодишна трапеза, задължително е да започнем да се храним с по-лека храна. Това каза в "Денят започва" по БНТ професор д-р Донка Байкова.
След голямото преяждане по празниците не трябва да подлагаме организма на друг стрес, а именно строгите диети. Съветът на диетолозите е да се храните с повече белтъчни храни. Плодовете и зеленчуците също са ниезменна част от здравословното меню, което ще ви помогне да пречестите организма си от вредните токсини. За да се чувстваме уверени и красиви, задължително е да заменим белия хляб с пълнозърнест.
"Нашенският пълнозърнест хляб, това са овесените ядки и техните разновидности, булгур, елдата. Любителите на по-новите зърнени асортименти ще кажат киноата, просото", каза диетологът професор д-р Донка Байкова.
Добре е храната ви да включва свежи подправки като магданоз, копър и лук. Те ще помогнат на организма ви да храносмила мазните храни, които сте приели по празниците. Всеки ден трябва да приемате поне по два литра вода, чай или сокове. А ако искате да блеснете пред колегите с тънка фигура и здрав дух, то избягвайте алкохола или го приемайте винаги с течности
"За ценителите на черевното вино, добрата новина е, че може да се пием по чаша на ден. Защото то съдържа
доста антиоксиданти и полезни вещества, а също така е и приятно допълнение към здравословната храна", отбеляза д-р Байкова.
Автор: Теодора Асенова