НОВИНИ

18-те афганистанци от размириците в Харманли остават в ареста

Всичките 18 афганистанци, участвали в размириците в лагера в Харманли в четвъртък, остават в ареста - реши съдът в Харманли. Два съдебни състава заседаваха по случая. Обвиняемите, сред които има трима непълнолетни, бяха разделени на 4 групи. Те са обвинени в хулиганство, съпроводено със съпротива срещу органите на реда, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост.

bnt avatar logo
от Мария Ламбова
18:55, 28.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

И тримата адвокати на бежанците поискаха по-лека мярка за клиентите си. Според магистратите, обаче престъплението се откроява с неуважение към обществото, цинизъм и дързост, както и има реална опасност мигрантите да се укрият.

Минка Китова, председател на Районен съд-Харманли: Това поведение скандализира обществото, защото е налице особена дързост, тежко оскърбление на чувствата на нашето общество.
Маргарит Стоилов, районен прокурор: Има разпитани свидетели, има огледи на местопроизшествието, което е с фотоалбумите, установяват се пострадалите полицаи, ще се разпитат още свидетели. Има достатъчно доказателства за взимане на мярка на тези 18, които са внесени.

Един от обвиняемите призна, че е участвал в бунта, но отрече да е хвърлял камъни по полицаите. 4-ма категорично заявиха, че са били в стаите си и не са присъствали на размириците в лагера.

Идриз, бежанец: Не знам защо сме тук. Не сме били част от бунтовете, ние помагахме на полицията.
Галина Славова, адвокат: Част от разпитаните обвиняеми твърдят, че са били извеждани насилствено от блоковете, в които живеят, за да отидат и да протестират, но не са участвали в тези протестни действия. Сочени са млади мъже като организатори с имена Малех и Идриз.

Районната прокуратура в Харманли ще повдигне и обвинения за унищожаване на държавно имущество и за телесни повреди след изготвянето на съдебни експертизи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кутев: Българският президент трябва да има добър подход и към Русия и към САЩ
Кутев: Българският президент трябва да има добър подход и към Русия и към САЩ
Трайчо Трайков: Да се върнеш отново във властта е част от политическия процес
Трайчо Трайков: Да се върнеш отново във властта е част от политическия процес