НОВИНИ

141 години от гибелта на Апостола на свободата (OБНОВЕНА)

Върволица от хора. Море от цветя. Поклон - като пред светец.

Христина Христова
от Христина Христова
20:00, 19.02.2014
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Народът, па макар и все още след него да има няколко въпросителни, и днес намери своите 5 минути, за да се пречисти пред погледа на Апостола. Тук там се чуваха невинни грешчици на най-малките - че днес било празник. От време на време се чуваха и смутените забележки на родителите им - че всъщност днес е ден на почит. Но от всякъде лъхаше една особена гордост - че Левски някога го е имало. Че Левски все още го има - в паметта народна.

Левски е всичко онова, което си мислим, че трябва да означава България за нас. И е хубаво във времена като днешните да се замислим какво той е успял, а ние не успяваме да направим. Ето само две от мненията на хората: "По-често трябва да се замисляме за делото на Апостола", "Поне на такива дни да показваме, че сме българи. Поне на такива дни!"

В родния град на Левски - Карлово, обявиха, че Куршум джамия, заради която бяха подпалени различни страсти в последните дни, ще бъде превърната в музей-пантеон на Левски.

За да се помни подвигът на Апостола, във Варна ученици подкрепиха идеята на БНТ и подеха своя кампания за събиране на средства за осигуряване на постоянна гвардейска охрана и вечен огън пред паметника на Левски в София.

В Казанлък бе отслужена панихида пред барелефа му - на мястото, където той е отсядал при идването си в града и се е срещал със свои съратници. Урок по родолюбие и в Русе. Децата от детска градина „Пролет" видяха оръжия от епохата на Апостола.

И още един открит урок - в Националния исторически музей, където в деня на Левски входът беше свободен.

Стотици, може би хиляди погледи - вперени в погледа на Апостола. Макар и с леко неудобство - заради ширещото се дребнотемие, с дълбокия си поклон се надяваме, че някой ден ще довършим святото дело на Левски:

"...всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът..."

По темата работиха: Йордан Димитров, Христина Христова, Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизвестената смърт на вестник Либерасион
Предизвестената смърт на вестник "Либерасион"
Недостиг на кръводарители
Недостиг на кръводарители