НОВИНИ

Фрапиращи нарушения в интернатите

Драстични промени са нужни в седемте специализирани училища за деца с рисково поведение - това е изводът след изключително тревожните данни за грижата и възпитанието на младежите в тях.

Христина Христова
от Христина Христова
18:39, 20.02.2014
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Резултатите от проверката на институциите бяха огласени днес от Държавната агенция за закрила на детето.

Заплахи, физическа саморазправа и наказания, граничещи с гавра - това са само част от установените практики на някои от така наречените "възпитатели". В някои от специализираните институции има бременни момичета, както и такива със здравословни проблеми.

Масова неграмотност, системна липса на грижа, насилие от и към децата. Това са малка част откритите нарушения във всички 7 специализирани училища за деца с девиантно - т.е. рисково поведение. Много от момчетата и момичетата в тези училища не разполагат с джобни пари. А това пък е предпоставка за нови престъпления.

"За изминалата 2012-13 година едва на 4 деца престоят е прекратен, поради показани добри резултати от корекционно-възпитателната работа и промяна в тяхното поведение", - разкри Камелия Николова - директор на ГД "Контрол по правата на детето".

"Има такива, които са излизали и влизат отново в такава институция, и за съжаление това е неефективността на корекционно-възпитателната работа с тези деца", - посочи председателят на ДАЗД Ева Жечева.

Оказва се, че няма работещ механизъм за отстраняване на възпитател, за когото има сигнал за упражнено насилие над деца. Ето защо експертите настояват за спешни законодателни промени. Включително и закриване на социално-педагогическите интернати и реформиране на възпитателните училища.

"Tе ще бъдат преобразувани в центрове с малко на брой деца, там ще работят изключително квалифицирани специалисти и това ще е само за деца, навършили 14 години, т.е. които са наказателно отговорни спрямо законодателството и са извършители на престъпление", - обясни Камелия Николова - дир.на ГД "Контрол по правата на детето".

За резултатите от проверките са информирани образователното министерство, както и другите отговорни институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди
Ясновидка измамила десетки хора в Благоевград
Ясновидка измамила десетки хора в Благоевград