НОВИНИ

Първо посещение на Барак Обама в Брюксел

При драконовски мерки за сигурност започна първата визита на американския президент Барак Обама в Брюксел.

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 26.03.2014
Чете се за: 01:25 мин.
По света
При драконовски мерки за сигурност започна първата визита на американския президент Барак Обама в Брюксел. За по-малко от 24 часа Обама има среща с генералния секретар на НАТО Андерс фог Расмусен и ще участва в срещата на върха Европейски съюз - Съединените щати. Освен кризата в Украйна, енергетиката и сканадал с подслушванията, очаква се американския президент да обсъди с европейските лидери и отпадането на американските визи за всички граждани на съюза. Малко преди началото на официалната програма на визитата на Обама белгийската полиция откри подозрителен пакет в автобус и отцепи района. Впоследствие се оказа, че тревогата е фалшива. Барак Обама пристигна в Брюксел късно снощи във военновъздушната база "Мелсбрьок", където беше посрещнат от краля на Белгия Филип и белгийския премиер Елио ди Рупо. В навечерието на срещата на върха Европейски съюз - Съединените щати в дневния ред беше включен и въпросът за отпадане на американските визи за всички европейци. Освен за България визовият режим е в сила за още 4 държави - Румъния, Полша, Кипър и Хърватия. От Европейския съвет посочиха, че Обама вече изрази подкрепа за проекта за премахване на визите. Енергетика, борба с тероризма, киберсигурност, дейността на Американската агенция за национална сигурност - всичко това ще бъде дискутирано по време на срещата на върха в Европейски съюз - Съединени щати. Всички теми на разговор ще минат под сянката на кризата в Украйна и отношенията с Русия. Още вчера в Хага Барак Обама отправи ясен сигнал към Кремъл като определи Русия като регионална сила.
Барак Обама - президент на САЩ: "Искам да съм много ясен - не признаваме това, което се случи в Крим. По-голямата част от света отхвърля идеята, че референдумът е легитимен и е оправдание за присъединяването към Русия. Но сме загрижени за по-нататъшно посегателство на Русия върху Украйна. Обсъждаме с Европейския съвет допълнителни санкции, ако Русия предприеме по-нататъшни действия".
Животът в белгийската столица почти замръзна с пристигането на Барак Обама. 1200 белгийски полицаи, 300 американски служители се грижат за сигурността на американския президент, а визитата му струва на половин милион евро от бюджета на Белгия. По време на визитата Обама разполага с 5 самолета, 7 хеликпотера, 2 лимузини, 10 автобуса и 35 автомобила, в това число линейка с операционна зала. Всичко това даде повод на медиите да определят антуража на Обама като "XXL". Още в Холандия трима агенти на Сикрет сървис бяха изпратени обратно в Съединените щати заради нарушение на дисциплината. Един от тях е бил открит припаднал от препиване в хотел в Амстердам.

Текст: Тоня Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в системата за социално подпомагане
Напрежение в системата за социално подпомагане
Министър Стойнев: Все още няма плащания от ЕРП-тата
Министър Стойнев: Все още няма плащания от ЕРП-тата