НОВИНИ

Хепатит C се превръща в напълно лечимо заболяване

Tежката хронична инфекция хепатит С, която трудно се лекува, започва да придобива измеренията на банално заболяване.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:10, 18.04.2014
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Tежката хронична инфекция хепатит С, която трудно се лекува, започва да придобива измеренията на банално заболяване. Хепатит С става вече напълно лечим - призна световната медицинската общност на конгреса за изучаване на черния дроб в Лондон.

Защо лекарите говорят за революция - световно извести учени разказват пред БНТ.

Няма две мнения ­ - хепатит С, една от най-­коварните хронични зарази, вече не изглежда страшна.

Проф. Греъм Фостър – Лондонски университет “Куин Мери”: Дълго време след заразата няма никакви симптоми. И човек дори и не подозира, че е инфектиран. И аз съм сигурен, че поне един, тук в тази зала има хепатит С и не знае за това.

А когато се появят симптомите, най­-често е трудно да се помогне. С наличните до сега лекарства комбинирани с интерферон, лекарите успяваха да лекуват, но едва половината от пациентите си. Затова очакваните резултати от клиничните проучвания бяха оправдано високи.

Проф. Фред Пурдед – Чернодробен институт,Тексас: В рамките на три месеца има 96 процента излекувани и това е реалност.

Проф. Греъм Фостър: Нямат никакви странични ефекти и новите лекарства имат изумително ниво на отговор.

Проф. Маркус Пек – генерален секретар на европейската чернодброна асоциация: ­Това определено е революция и то по няколко причини. Първо лесна употреба – само за хапчета, без инжекции с интерферон. Второ – взимат се само три месеца, трето – нямат странични ефекти и накрая лечебният ефект е много висок.

Проф. Ола Уейланд – Каролински институт, Швеция: Най­-важното предимство е, че новите молекули не засягат имунната система, а атакуват директно вируса.

Новите лекарства атакуват директно вируса на три нива. Първо неговата репликация, второ - синтезата на вирусните протеини. И накрая блокират комбинирането на различните части на вируса.

Очаква се до края на годината, неинтерфероновите лекарства да бъдат регистрирани. Но новата терапия у нас ще влезе малко по-­рано.

Проф. Людмила Матева национален консултант по гастроентерология: ­ У нас ще има клинично проучване болни с и без чернодбробна цироза напреднала става въпрос, които веднъж са неуспешно са лекувани и които не са лекувани.

Вече налични, новите терапии ще пратят епидемията от хепатит С в историята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страстната седмица – символиката на Разпети петък
Страстната седмица – символиката на Разпети петък
Празничният герой направи и тази година добрина
"Празничният герой" направи и тази година добрина