Русия и Норвегия са готови да отворят пазарите си за български череши.
Слави Трифонов - производител на череши: Всички производители в България не биха могли да заготвят 5000 тона. Потенциалът ни е до 3000 тона. Но тези пазари трябва да се отворят, за да се предизвика производство.Идеята е, че с отварянето на пазарите, производителите ще засадят нови площи и така ще покрият количествата, които се очакват от нас. Руснаците, които се договаряха в Пловдив, поясниха, че искат нашата продукция, защото имат добри спомени от социализма.
Хайдар Муса Ахмедов: Така, както нашите бащи и дядовци през социализма са ядели продукти от България. Това е много близко до нас, но има още нещо. Ние се надяваме на добра цена и добро качество.Цените, които предлагат търговците са повече от впечатляващи за нашия пазар. Руснаците дават от 2 до 8 евро, а норвежците са заковали на 10 евро за килограм. При това положение, не е изключено българският пазар да остане без череши. "Теоретично не е невъзможно, защото цените са по-добри", - изтъкна Слави Трифонов. Основните конкуренти на българското производство са Турция, Испания и Италия. За да разбият монопола им, нашите производители предвиждат да се обединят и да изнасят череши заедно.