На днешния 16 май младежи от цял свят готвиха здравословна храна в опит за рекорд в книгата на Гинес. Първи започнаха в Австралия, а у нас над 750 деца от няколко столични училища се превърнаха в малки кулинари. Поводът беше Европейският ден на здравословното хранене.
С шапки на майстор-готвачи малките кулинари заедно с техните помощници сътвориха своите първи шедьоври от здравословни продукти. В битката с наднорменото тегло експертите посъветваха подрастващите да не се лишават от нищо, но да не прекалявт в количествата.
Йоланта Делибозова: Тайната е единствено в балансирането на храната. Ако тя е балансирана правилно, ако е сготвена домашно от пресни продукти, ако е свежа храна, храненето става здравословно.
И докато статистиката се опитва да ни стресне с прогнозите, че през 2020г., децата с наднормено тегло в света ще са над 60 милиона, то у нас младите знаят, че домашно приготвената храна е най-здравословна.
А десетките усмивки на децата бяха запечатани на лента като свидетелство за книгата на Гинес.