НОВИНИ

С много песни и танци завърши Фестивалът на дивите цветя в Родопите

С надпяване и надиграване в смолянското село Смилян завършва Фестивалът на дивите цветя в Родопите.

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 28.06.2014
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
С надпяване и надиграване в смолянското село Смилян завършва Фестивалът на дивите цветя в Родопите. Той се провежда за втора поредна година, като част от европейска инициатива, чиято цел е опазването и популяризирането на екологичното богатство на региона. Приложението на билките от Родопите в аромотерапията е една от основните теми на фестивала. Водещи специалисти разясняват какъв е ефектът от популярни в района растения, като хвойна, лайка, бял равнец, мащерка върху човешкия организъм.
vlcsnap-2014-06-28-18h56m41s250Валентина Славова, ароматерапевт: Под формата на етерично масло мащерката е едно от маслата с най-силни антибактериални свойства. Спокойно можем да я наречем, че това е антибиотика в ароматната аптечка, защото се справя с всякакви бактерии, вируси, инфекции... Другото масло от риган, което растение също можем да намерим в Родопите е също с много ценни качества. Така напоследък придоби популярност с противогъбичните си свойства. Другото приложение на ригана е отново в дихателната система при всякакви вирусни, инфекциозни настинки, можем спокойно да го прилагаме под формата на масажи или чай.
В рамките на фестивала се проведоха ботанически турове, представящи огромното разнообразие от диви цветя в района.
vlcsnap-2014-06-28-18h56m49s65Антония Чиликова, организатор: Родопите са цветната градина на България. Това е планината ни с най-богато разнообразие от видове растения, не случайно Фестивала на дивите цветя е именно тук. Бихме били много щастливи, ако освен празник за родопчани успеем да създадем и успешен нов туристически продукт, с който да популяризираме дестинация Родопи.
Интересът на любителите на природата е и още една възможност за развитието на селския туризъм в региона.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан раздаде помощи на хората в нужда
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан раздаде помощи на хората в нужда
Три украински снаряда паднаха на руска територия в Ростовска област
Три украински снаряда паднаха на руска територия в Ростовска област