НОВИНИ

Стотици хвърчила изпъстриха небето над Варна

Днес е Световният ден на хвърчилата - в този час пъстър Парад изпълва небето над Аспаруховския плаж във Варна или поне такива са намеренията на организираторите.

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 16.08.2014
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Днес е Световният ден на хвърчилата - в този час пъстър Парад изпълва небето над Аспаруховския плаж във Варна или поне такива са намеренията на организираторите. Стотици хвърчила изпъстриха днес небето над Варна. Най-щастливи бяха децата, които сами бяха сглобили своите шарени модели. Тази година Фестивалът на хвърчилата е с международно участие от Италия и Турция. От южната ни съседка издигнаха в небето най-голямото хвърчило - синя усмихната мечка.
Халит Джебеджи, Истанбул: "За втори път участваме на фестивала. Забавляваме се страхотно. Вятърът е благоприятен. Подготвихме тези двете хвърчила. Това е най-голямото - около 7-8 метра - трудно се управлява, но когато се издигне в небето, изглежда страхотно."
Участниците използваха благоприятния вятър, за да покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила, специално изработени за фестивала.
Марина Георгиева - организатор: "Фестивалите за хвърчилата са едно популярно забавление по цял свят и както по Западното крайбрежие на Европа, Индия, Китай всяка седмица се провеждат фестивали на хвърчилата."
Второто издание на Фестивала на хвърчилата подкрепя инициативата на Сдружение за опазване на дивата природа „Да опознаем и обикнем реещите се птици по черноморския миграционен път Via Pontica".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпитание - да пътуваш в градския транспорт през лятото
Изпитание - да пътуваш в градския транспорт през лятото
Напрежение около руския хуманитарен конвой за Украйна
Напрежение около руския хуманитарен конвой за Украйна