НОВИНИ

В Сапарева баня бавят еднократните помощи за новородени

Около 55 хиляди лева трябва да отдели Общината в Сапарева баня, за да изплати еднократните помощи за новородени за 2012 и 2013 година.

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 20.09.2014
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Около 55 хиляди лева трябва да отдели Общината в Сапарева баня, за да изплати еднократните помощи за новородени за 2012 и 2013 година. Парите се отпускат от общинския бюджет в помощ на семействата с цел стимулиране на раждаемостта в региона. Заради неизпълнения приходен план на общинския бюджет обаче, средства за такива разходи в общината няма. Според родители, обещаните средства често пъти са не само помощ, но и необходимост, защото много семейства разчитат само на детските надбавки. - Раждането на едно дете изисква много подготовка от финансова гледна точка, - казва една майка. -  Всеки родител иска да задоволи детето си и не иска нищо да му липсва. Естествено, че всяка една помощ от държавата, от общината би била добре дошла. - Бавят ги, не ги изплащат веднага, аз чаках половин година за да ги изплатят..... Определено са важни, - споделя друга майка. - Тука безработицата е много голяма в Сапарева баня и все пак може сто лева да дадат, ама трябва да ги дадат тези пари, а те с години не са давани - каза още един родител. От общината казаха, че помощите, по решение на Общинския съвет би следвало да се изплащат, след като вече са покрити приоритетните разходи за заплати, осигуровки, храна за детските градини, горива и отопление. От там твърдят, че често пъти имало и злоупотреби. Молби за еднократна помощ при раждане подавали и семейства от съседни общини, дори емигранти, чиито деца са родени в Италия или Испания.
0920_Sapareva banya1Калинка Андреева, директор "Финанси" в община Сапарева баня: Винаги постъпват молби, но понякога се получават и злоупотреби с това решение на ОбС....само и само да може да се използва тази помощ.
Заради липсата на средства, помощта, давана от общината през последните години дори била намалена в сравнение с преди 7-8 години, когато семействата получавали по 700 лева еднократна помощ. Вижте репортажа на Елица Иванова и Ангелина Дочева
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София Лорен - на 80 години
София Лорен - на 80 години
Евакуираха за кратко Белия дом заради мъж, проникнал в двора
Евакуираха за кратко Белия дом заради мъж, проникнал в двора